Ramazan Erkoyuncu döneminde Konya Şeker’in hayvancılık yatırımları tek tek son buldu. Süt ve besi hayvancılığı yapılan 7 büyük çiftlikten 3’ü tamamen kapandı, 1’i satıldı, 3’ünde ise üretim yarı yarıya düştü.
Konya Şeker’de hayvancılığa ağır darbe vuruldu. Türkiye’de hayvancılıkta örnek gösterilen çiftlik projeleri Ramazan Erkoyuncu’nun yönetime gelmesiyle birlikte ya kapandı ya da üretim durma noktasına geldi. Recep Konuk döneminde hayvancılıkta atılan büyük adımlar, Erkoyuncu döneminde askıya alındı.
Taşağıl Çiftliği tamamen kapatıldı, binlerce ağaç kurudu
Et inekçiliği kapsamında kurulan ve 20 bin başlık kapasiteyle Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan 1000 dekarlık Taşağıl Besi Çiftliği, Ramazan Erkoyuncu döneminde tamamen kapatıldı. Çiftliğe bitişik 1400 dekarlık mera alanı ile birlikte projeye entegre edilen binlerce ağaç da bakımsızlıktan kurudu. Bugün o alan, sadece koyunların otlatıldığı bir mera haline geldi.
Çiftliğin bulunduğu 1000 dekarlık arazinin 450 dekarlık kısmı yani kaba yem yetiştirilen alan buğday ve arpa ekilerek değerlendirilirken, ahırların bulunduğu 650 dekarlık alan ise çürümeye terk edildi.
Taşağıl Çiftlliğinin ülke hayvancılığı için önemi!
Bugün Tarım Bakanlığının hayvancılık yol haritası kapsamında et inekçiliğini yaygınlaştırmak için başlattığı proje, 2010'lı yıllarda Konya Şeker'in kurduğu Taşağıl Çiftliğinde hayata geçirilmişti. Avustralya’dan getirilen Angus ırkı damızlıklar hayvanlar zamanla çoğaltılarak bölgede merası kuvvetli olan köylerde üreticilere dağıtılmıştı. Bugün Tarım Bakanlığının Türkiye'nin hayvancılıkta kurtuluş modeli olarak ortaya koyduğu etçi ırk damızlık projesinin uygulandığı en güzel çiftliklerden olan Taşağıl Çiftliğinin Ramazan Erkoyuncu döneminde kapatılarak, milyon dolarlık yatırımların atıl hale getirilmesi dikkat çekiyor.
Saraçoğlu Aslım Çiftliği’nde kapasite 15 binden 1500’e düştü
Besi hayvancılığında yine Konya Şeker'in kurduğu önemli çiftliklerden olan Saraçoğlu Aslım Çiftliği'nde de kapasite neredeyse onda 1 oranına düşürüldü. Saraçoğlu Aslım Besi Çiftliği, 15 bin başlık kapasiteye sahipken, bugün yalnızca 1500 hayvanla üretim yapıyor.
ÇUMPAŞ süt çiftliği kapatıldı, Göçü süt çiftliği ise satıldı!
Konya Şeker'in hem üreticiye destek vermek hem de kendi süt üretimini karşılamak için kurduğu çiftliklerin bazıları kapatılırken, bazılarında ise üretim kapasitesi yarı yarıya düştü. Süt hayvancılığı yapılan ÇUMPAŞ ile Seydişehir-Gevrekli Çiftliğinde ise hayvanlar kestirildi ve üretim tamamen durduruldu. Göçü Süt Çiftliği ise satıldı.
Şeker Süt ve Erentepe çiftlikleri yarı kapasiteyle devam ediyor
Üretimin sürdüğü çiftliklerden biri olan Şeker Süt Üretim Çiftliği, 3000 baş kapasiteli olmasına rağmen şu anda yaklaşık 1500 hayvanla çalışıyor. İlk etapta kapatılması planlanan çiftlikte, daha sonra üretime devam kararı alınsa da faaliyetler yarı kapasiteyle sürdürülüyor.
Erentepe Süt Çiftliği ise 150 baş sağım kapasiteli olarak üretimine devam ediyor. Avrupa Birliği onaylı bu çiftlik, Konya Şeker’in aktif olan az sayıda hayvancılık tesisinden biri olarak kaldı. (Sadettin İnan)
Yorumlarınız bizim için önemli!
Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Yorum yaparak habere destek olun.