Konya Şeker, 2020-21 Kampanya Döneminde 15.047 üreticiye sözleşmeli ekimini yaptırdığı ve teslim almadan avans ödemeleriyle toplam tutarının yaklaşık yarısının ödemesini gerçekleştirdiği, pancar bedellerinin kalan bakiyesinin de ödemesine 26.03.2021 Cuma günü 17:00 itibarıyla başlıyor. Pandeminin sebep olduğu ve özellikle kafe, pastane, otel ve lokantaların hizmet sunamaması nedeniyle şekerin toplu tüketiminin etkilenmesi, şeker ticaretinde vadelerin uzaması nedeniyle nakit akışını etkileyen olumsuz ekonomik koşullara rağmen Konya Şeker’in yıllardır uyguladığı pancar bedeli ödeme takviminin bu sene de uygulandığını, geçen sene olduğu gibi yine mart ayında ödemenin üreticilere yapılacağını belirten Konya Şeker yetkilileri konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

741.5 MİLYON LİRA ÖDEME YAPILACAK

Yapılan açıklamada sözleşmeli şeker pancarı ekimi yapan üreticiye 2020 yılının şubat ayından bu yana ödenen avanslar düşüldükten sonra kalan 741 Milyon 455 Bin TL tutarındaki pancar bedeli ödemesine başlanacağı ve yapılacak ödemeyle birlikte pancar bedeli ödemesinin tamamlanacağı belirtildi.

Açıklamada yer alan bilgilere göre Konya Şeker, 2020-21 Kampanya döneminde üreticiden 3 Milyon 760 Bin 162 Ton şeker pancarı alımı gerçekleştirdi. Pancar parası ödemesine pancarı teslim almadan avans ödemeleri ile başlayan Konya Şeker, üreticisine 699 Milyon 266 Bin TL ayni ve nakdi avans ödemesi gerçekleştirerek, pancar çiftçisini ekimden, çapaya, sulamadan hasada kadar uzanan 10 aylık süreçte hasat öncesi finansman desteği sağladı.

Konya Şeker yetkililerinin pancar parası ödemesinin tamamlanmasına dair yaptığı açıklama üzerine kısa bir değerlendirme yapan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk “Konya Şeker’in bir geleneği var. Pancar tohumu tarlaya düşmeden üreticiyi desteklemeye başlar, son pancar işlenip, onun şekeri de ambara girip fabrikadaki iş biter bitmez de pancar parası ödemesini tamamlar. Bu sene de bu gelenek değişmedi.

Konya Şeker, Şubat 2020’de ilk avans desteğini yaptı hasada kadar üreticinin finansman yükünü verdiği avanslarla hafifletti, şimdi de 741 Milyon 455 Bin TL’yi ödeyip pancar parası ödemesini tamamladı ve bu ödeme ile birlikte pancar üreticisine ödeyeceği 1 Milyar 433 Milyon 660 Bin 750 TL’yi tamamlayacak. Pancar emekle yetişir, o emeğin kıymetini üretici ile etle tırnak gibi olanlar bilir, Konya Şeker o gayretin hakkını günü gününe verir” dedi.