Sakarya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kiraz yetiştiriciliğinde karşılaşılan önemli hastalıklardan olan monilya hastalığına karşı önemli bir uyarıda bulundu. 'Kirazda Monilya Hastalığına Karşı İlaçlama Zamanı' başlıklı duyuruda, şunlar kaydedildi: "Kirazda Monilya hastalığına karşı Çiçeklenme başlangıcında ( %5-10 çiçek ) ve tam çiçeklenme ( % 90-100 çiçek) döneminde ilaçlamalarınızı yapınız. İlaçlama ağacın her tarafını kaplayacak şekilde yapılmalıdır. Üreticilerimize duyurulur"

Fındık üreticisinin dikkatine! Alan bazlı gelir desteği askı icmalleri yayınlandı! Fındık üreticisinin dikkatine! Alan bazlı gelir desteği askı icmalleri yayınlandı!

KİRAZ VE VİŞNEDE GÖRÜLEN MONİLYA (ÇİÇEK) HASTALIĞI NEDİR? NASIL MÜCADELE EDİLİR?

Kiraz ve vişne ağaçlarının çiçek açtığı dönemde monilya hastalığına karşı ilaçlamanın ihmal edilmemesi gerekiyor. 

Bu hastalık kiraz ve vişne ağaçlarının çiçek, sürgün ve meyvelerinde zarar yapar. Çiçeklerin taç ve çanak yaprakları, dişicik borusu ve erkek organları kahverengileşir ve bu kahverengileşme daha sonra tüm çiçeğe yayılır. Buna çiçek yanıklığı denir.

Meyvelerde ise genellikle meyve olgunluğuna yakınken enfeksiyon yapar. Sürgünde oluşan kuruma ve kanser yaralarına ise sürgün yanıklığı denir. İnce dallar tamamen kurur, biraz kalınlarında ise kanser yaraları oluşur. Yağmur ve nemli havalarda yara etrafında zamk çıkarır. Bu nedenle bu hastalık ile mücadele zamanı;

1-Çiçekler %5-10 oranında açtığında,

2-Çiçekler %90-100 çiçek açtığında uygun fungusitlerden biri ile ilaçlama yapılmalıdır.    

kiraz monilya hastalığı