Besilik Hayvanlar 3.70'e İthal Edilecek

Bakan Çelik, katıldığı bir televizyon programında 2017 yılı için yapılacak hayvan ithalatı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dün TRT Haber'de Yaşar Taşkın Koç'un sorularını cevaplandıran Çelik, “Buradan bütün üreticilere bütün besicilere sesleniyorum. Size 4 dolara varmayacak, yani 3.90'na (Et ve Süt Kurumu'nun 20 cent maliyeti olabilir) 3.90'na, 3.95'e, 4 dolara varmayacak fiyatlarla sizin ahırınıza hayvanları getireceğiz" dedi.

Tarımdan Haber Duyurdu Bakan Açıkladı!

Tarımdan Haber olarak 25 Ocak'ta 'İthal besilik danalarda fiyatlar düşecek' başlığı ile yayınladığımız haberde “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı rakamlara göre, AB ülkelerinden yapılacak ithalatlarda orta sınıf hayvanların 4 Euro'nun altında, üst kalite hayvanların ise 4 Euro'nun biraz üstünde, Güney Amerika'dan yapılacak havyan ithalatlarında ise 3.80 Dolar ve altında fiyatlar konuşuluyor. Bu rakamlar da müstahsile satış rakamları olacak. Bakanlığın yeni fiyatları, taleplerin toplanmasından sonra açıklaması bekleniyor" ifadelerine yer verilmişti.

Bakan Çelik, katıldığı televizyon programında konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:

5.10 Dolar'dan 3.70'e Düştü

“2010'da özel sektörün 5.10 dolara getirdiği hayvanları şimdi biz 3.70 dolara, 5, 6 Euro'ya Avrupa'dan gelen hayvanları da 3.70 Euro'ya getireceğiz. Geçmiş dönemde getiren özel sektör. 100-150 kişi yetki almış pazara girince fiyat yükseliyor. Şu anda yetkiyi sadece Et ve Süt Kurumu'na verdik. Diyoruz ki; 'bizim 400 bin baş hayvana mı ihtiyacımız var. Tek alıcı olarak Et ve Süt Kurumu olarak pazarlık yapacağız' diyoruz.

Getiriyorsan Getir Kardeşim!

Geçen sene darbe sonrasında, iki aylık zor bir süreç yaşadık. Orada hızlı bir şekilde hayvan ihtiyacımız vardı. 4.35 Euro'ya Avrupa'dan canlı hayvanın kilosunu getirdik. Şimdi 3.7 Euro. 'Getiriyorsan getir kardeşim' Çünkü alıcı benim. Et ve Süt Kurumu.

Düzenleri Bozuldu

Şimdi bu bağıranlar, çağıranlar, el altından mektubu servis edenler. Uğraşanlar niye uğraşıyorlar? Düzeni bozulanlar. 1 kg'da 1.5 Dolar ve 1.5 Euro ekstradan şu anki fiyatların üstünde kazandığını düşünün. Ne kadar bir para yapar biliyor musunuz? 300 kg bir hayvanda 450 dolar eder, bir tek hayvanda. Bir gemide 20 bin hayvan geldiğini düşünün. Milyonlarca dolar. Yalnızca bir gemide…

Mutlu Düzeni Kurmuş Birileri

Mutlu düzenini kurmuş birileri. Ben bunun devamında değilim. Bunu ortadan kaldırıp vatandaşa daha ucuza et, daha ucuza hayvan getirmek. Ama esas görevim ithal hayvan getirmek değil. Kendi ülke içindeki hayvan üretimini, sayısını artırma görevim var benim. Onun için Bakan oturmuşuz burada. Biz şimdi bir tarafta üretimi artırmaya çalışıyoruz. Önlemlerini, tedbirlerini, Milli Tarım projesinde kararlarını almışız. İkincisi ithal ederken de dışarı çıkıp öyle 10 tane 20 tane iş adamın oralarda fiyatları yükselterek buraya pahalı hayvan getirme diye bir şey yok.

Bütün Üreticilere Sesleniyorum

Buradan bütün üreticilere, bütün besicilere sesleniyorum. Size 4 dolara varmayacak. Yani 3.90'na (Et ve Süt Kurumu'nun 20 cent maliyeti olabilir) 3.90'na 3.95'e 4 dolara varmayacak fiyatlarla sizin ahırınıza hayvanları getireceğiz. Ve geçmiş dönemlere göre 1, 1.5 dolar daha uygun olacak. Bu Et ve Süt Kurumu'nun başarısıdır. Çünkü tek olarak piyasa girmesinin getirmiş olduğu bir şeydir.