İstanbul Gübre Sanayi Anonim Şirketi Genel Müdürü İlkay Ünal, "Kocaeli'deki yeni yatırımla, üre gübresindeki pazar payını yüzde 15'ten 30'a çıkaracağız." dedi.

Ekonomim'den Ömer Türkdönmez'in haberine göre, Yıldızlar Yatırım Holding şirketlerinden olan İstanbul Gübre Sanayi Anonim Şirketi; 2004 yılında Kocaeli Körfez’deki İstanbul Gübre Sanayi ile Kütahya Azot fabrikalarının özelleştirme kapsamında satın alınmasının ardından İGSAŞ olarak tek çatı altında birleşti. Geçen yıl Türkiye genelinde yaklaşık 10 milyon ton gübre tüketilirken İGSAŞ, yüzde 20 pazar payıyla sektörün lideri oldu.

igsaş ilkay

İSO 500’de 87’nci sırada olan İGSAŞ’ın Genel Müdürü İlkay Ünal, yılın son basın toplantısında sektörün 2023 yılını değerlendirirken geleceğe yönelik yatırım hedeflerini ve uygulamaya geçirecekleri projeleri anlattı. Şirketin tüm paydaşlarıyla birlikte Vietnam'ın Ho Chi Minh-Saygon kentinde düzenlenen toplantılara katılan Ünal, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

750'yi aşkın istihdamla 1,2 milyon ton üretim

Kocaeli, Kütahya ve Antalya’daki tesisleri ile halen 1,2 milyon ton üretim kapasitesine sahip İGSAŞ'ta 750'yi aşkın çalışan istihdam ediliyor. Tarım ve sanayi için kritik bir önemi olan üre gübresinin Türkiye'deki tek üreticisinin İGSAŞ olduğunu bildiren Ünal şunları söylüyor:

Gübrenin Mercedes'i DAP fiyatı artmayınca organomineral gübre satışları bıçak gibi kesildi! Gübrenin Mercedes'i DAP fiyatı artmayınca organomineral gübre satışları bıçak gibi kesildi!

"Türkiye’de yıllık üre tüketimi miktarı 3-3,5 milyon ton civarında… Bunun yaklaşık 2 milyon tonu tarımda, geriye kalan kısmı sanayide kullanılıyor. Üre, en kritik azotlu gübre konumda. Gübreler alt taban gübresi ve üst gübre diye ikiye ayrılır. Üre, üst gübre ve ekinler belli bir büyüklüğe geldikten sonra üzerine atılır. Kocaeli’ndeki tesislerimiz bugün hala Türkiye’de tek üre üreticisi konumunda. Örneğin Antalya’ya özellikle toz sıvı saf gruplar olarak adlandırılan klasik gübrelerin dışında çok daha küçük tonajı olan ama özellikle sera ve sebzecilikte yoğun kullanılan spesifik gübreler üretiyoruz. Bu tesisimizde kapasitemizi 2024 yılı içinde 80 bin tona çıkarma hedefimiz var."

Ar-Ge ile ithalatın önünü kesecek gübre geliştiriliyor

Sadece üretimle değil, farklı bölgelerden yapılan ithalatla da çiftçinin talep ettiği gübre çeşitlerini getirdiklerini bildiren Genel Müdür İlkay Ünal, “Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Özbekistan, Kazakistan gibi Orta Asya ülkelerinden tedarik sağlıyoruz. Hammadde olan, doğalgazın uygun fiyata olduğu ülkelerden alıyoruz" bilgisini verdi.

Kütahya ve Kocaeli tesislerinde modernizasyon ve kapasite artırımlarına gittiklerini kaydeden Ünal, akıllı tarıma destek olmak ve yeni ürünler geliştirmek için Kütahya’da Ar-Ge merkezi kurduklarını vurguluyor. Ünal "Bu merkezde, ithal edilen gübreleri ikame eden gübreler geliştiriyoruz. Ayrıca verimsiz üretim süreçlerine çözüm bulmak amaçlı çalışmalar, mekanik ve elektrik-elektronik konusunda yenilikçi çözümler ve yeni ürün reçeteleri oluşturma çalışmaları yürütüyoruz. Eş zamanlı olarak patent süreçlerimizi sürdürüyoruz. İGSAŞ bünyesinde üretilen ürünlerde hammadde olarak kullanılan ve yurt dışından ithal edilen ürünlerin yerli ve milli kaynaklarla sentezlenmesi, reçetelendirilmesi ve üretilmesi kapsamında araştırma geliştirme çalışmalarımız da devam ediyor. Bu tip projelerde kullanılan hammaddelerin yurt içinde üretilmesi ve dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor" dedi.

Samsun ve Hatay tesisleri ile üretim 1,7 milyon tona çıkacak

Yeni yatırımları hakkında da detay veren Ünal "2024’ün Mart ayı içerisinde Samsun’da yıllık 220 bin tonluk organomineral ve kompoze gübre fabrikamız devreye girecek. 60 milyon dolarlık bir yatırımı tamamlamış olacağız. Hatay’da da 250 bin ton kapasiteli kompoze gübre tesisi için 60 milyon dolarlık bir yatırım söz konusu, orada da inşaata başladık. 2025’in başında da o yatırımın bitmesini bekliyoruz. Şu an itibarıyla İGSAŞ’ın üretim kapasitesi 1.2 milyon ton. Bu Samsun ve Hatay ile beraber 1.7 milyon tona çıkacak. Bu sayede ülkemizdeki gübre kurulu kapasiteleri içinde yüzde 16 olan payımızı yüzde 21’e çıkarmış olacağız" açıklamasını yaptı.

Kocaeli tesisinde ikinci bir üre yatırımı için hazırlık yaptıklarını bildiren Ünal "Bu yatırımımız Cumhurbaşkanlığımızca proje bazlı devlet desteğine uygun görüldü. ÇED belgemizi aldık, imar planımızı da bu süreçte hazırlıyoruz. Bir diğer hedefimiz ise ürün gamımızda olmayan önemli bir gübreyi daha 5 yıl içinde ülkemizde üretmek. Hem kendi ihtiyacımızı hem pazarın ihtiyacını karşılayacak hem de ihraç edebileceğimiz bu yatırım için de çalışmalarımıza başladık" diye konuştu.

Yıllık 500 milyon dolarlık ithalatı ikame edecek

İGSAŞ, Kocaeli'deki yeni yatırımıyla birlikte yılda 560 bin ton olan üretim kapasitesine, 630 bin ton daha ekleyecek. Tek üre üreticisi olarak üre gübresindeki pazar payını yüzde 15’ten yüzde 30’a çıkarıp yılda 500 milyon dolarlık ithalatı ikame etmiş olacak. Sadece üre tarafına değil, amonyak tesisi kapasitesine de yıllık 400 bin ton üretim daha ekleyeceklerini açıklayan Ünal "Bir diğer hedefimiz ise ürün gamımızda olmayan ve çok ciddi anlamda tüketilen DAP gübresi. Hem kendi ihtiyacımızı hem pazarın ihtiyacını karşılayacak, hem de ihraç edebileceğimiz bu yatırım için de devletimizden yer talebinde bulunduk. O yatırımla ilgili de 2024-2025 döneminde eğer devletimiz bize yer sağlarsa başlamayı planlıyoruz. Akdeniz çanağında 350 milyon dolarlık yatırım bedeliyle bu tesisi kurmayı istiyoruz" yorumunu yaptı.