İç Anadolu Bölgesi, ülkemizin buğday ekilişinin yüzde 37’sini oluşturuyor. Bölgenin aralık ayı yağışı 32.1 mm, normali 46.5 mm ve 2022 yılı Aralık ayı yağışı 22.4 mm'dir. Yağışlarda normaline göre %31 azalma, 2022 yılı Aralık ayı yağışına göre %43 artma gerçekleşti.

Bölgenin su yılı yağışı 109.1 mm, normali 113.1 mm ve 2023 su yılı yağışı 62.5 mm'dir. Yağışlarda normaline göre %4 azalma, 2023 su yılı yağışına göre %75 artma gerçekleşti.

Ortalama sıcaklıklar, bölgenin genelinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmiştir. Bölgenin Aralık ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 1.4 °C iken, 2023 Aralık ayı 5.5 °C olarak gerçekleşmiştir.

HUBUBAT EKİLİŞKLERİ BİR ÇOK İLDE TAMAMLANDI

Hububat ekilişleri Eskişehir’de %95, Aksaray’da %96 seviyelerinde olup bölgenin geri kalanında tamamlanmıştır. Bitki çıkışı, çimlenme ve gelişim bölge genelinde iyi durumdadır. Konya’da kasım–aralık aylarında ortalama sıcaklıkların yüksek seyretmesi nedeniyle özellikle 2-3 su verilen sulu arazilerde hububatın üst vejetatif aksam gelişimi normallerine göre ileri seviyededir.

Bu durum hububatın don zararına karşı toleransını düşük hale getirmiştir. Bu durumdaki bazı tarlalarda koyun, keçi vb. araziye katılarak yayılım yapılmaktadır.

KONYA’DA DAP GÜBRE YERİNE KOMPOZE GÜBRE KULLANIMI ARTTI

Konya’da taban gübre kullanımında DAP yerine kompoze gübre kullanımının arttığı gözlenmiştir. Ayrıca bazı çiftçilerin geçen yıllarda istediği verim artışını alamadığından organomineral gübre kullanımında azalış olduğu görülmektedir.

KIRŞEHİR VE NEVŞEHİR’DE ÇİFTÇİ ORGANİK GÜBREYE YÖNELDİ

Kırşehir ve Nevşehir’de taban gübresinde üreticinin organik gübreye yönelimi söz konusudur. Kırıkkale’de gübresiz ekilişin olmadığı bilgisi alınmış, ancak yeterli miktarda taban gübresi kullanılmadığı, içeriği daha az olan muadil uygun fiyatlı gübre çeşitlerinin kullanımına ağırlık verildiği bilgisi alınmıştır.

KIRIKKALE’DE SERTİFİKALI TOHUM KULLANIM ORANI BUĞDAYDA YÜZDE 30 SEVİYESİNDE

Kırıkkale’de sertifikalı tohum kullanım oranı buğdayda %30, arpada ise %20 seviyelerinde olduğu gözlenmiştir.

Buğdayda çift yönlü hareketlilik: Ekmeklik arttı, makarnalık düştü Buğdayda çift yönlü hareketlilik: Ekmeklik arttı, makarnalık düştü

TARLA FARESİNDE CİDDİ ARTTIŞ TAHMİN EDİLİYOR

Konya, Kırşehir, Nevşehir ve Eskişehir’de kasım-aralık aylarında sıcaklığın normalin üzerinde olması gibi genel iklimsel koşulların tarla faresi popülasyonunda ciddi artışa neden olduğu tahmin edilmektedir.

Konya’da üreticiler tarafından fare mücadelesi işlemleri devam etmektedir. Sivas ve Eskişehir’de ortalama sıcaklıkların yüksek seyretmesi nedeniyle iklim koşullarına bağlı olarak fare yanında köstebek popülasyonunda da artış gözlenmiştir. Kırıkkale’de makarnalık buğdaydan ve tritikaleden ekmeklik buğdaya geçiş ile birlikte ekmeklik buğday ekilişinde yaklaşık %1 oranında artış beklenmektedir.

MAKARNALIK BUĞDAY EKİLİŞİNDE AZALIŞ BEKLENİYOR

Makarnalık buğday ekilişlerinde ise yaklaşık %25 azalma beklenmektedir. Nohutta yaşanan verim düşüklüğü nedeniyle %5 arpaya geçiş olduğu tahmin edilmektedir. Kayseri’de makarnalık buğday ekilişlerinden arpaya %5 geçiş tahmin edilmektedir.

KONYA’DA MISIR EKİLİŞİ YÜZDE 15 İLE 25 ORANINDA AZALMASI BEKLENİYOR

Konya’da mısır ekilişlerinin %15-25 civarında azalacağı, mısır ekilişinden başta hububat olmak üzere şeker pancarı, kuru fasulye ve havuca geçiş olabileceği öngörülmektedir. Yozgat’ta pas hastalığı nedeniyle makarnalık buğdayda kalite ve verim kaybı görüldüğünden ekmeklik buğdaya %10 oranında geçiş tespit edilmiştir.

SİVAS'TA ÇİFÇİ YULAFTAN ARPA BUĞDAYA KAYDI

Sivas’ta yulaf ekim alanlarından arpa ve buğdaya %20 civarında geçiş olduğu görülmektedir. İç Anadolu Bölgesinde ekmeklik buğday ekilişinde %3 artış, makarnalık buğday ekilişinde %4 azalış (ağırlıklı ekmeklik buğdaya geçiş) tahmin edilmiştir.

Özellikle geçen yıl mısır, yulaf ve tritikale ekili alanlardan ekmeklik buğdaya geçişler de söz konusudur. Bölgede yazlık hububat ekilişlerinin de Mart ayında tamamlanmasıyla birlikte hububat ekilişlerinin son durumu netlik kazanacaktır.