Toprak Mahsulleri Ofsi(TMO) tarafından hazırlanan Fenolojik Değerlendirme raporunda Türkiye Genelindeki gözlem ve tespitlere yer verildi. TMO uzmanlarınca hazırlanan Rapor, hem üreticileri hem de yetkilileri uyarıyor. 

Son 53 yılın en sıcak ayı yaşandı

Rapora göre, Türkiye geneli aralık ayı yağışları normalinin altında, geçen yıl aralık ayı yağışlarının ise üzerinde gerçekleşti. 1 Ekim 2023-31 Aralık 2023 dönemini kapsayan 2024 su yılı yağışları ise normalinin ve geçen yıl yağışlarının üzerinde oldu. Bu dönemde Türkiye, tüm bölgelerde  yüzde 21 ile yüzde 100’den fazla yağış aldı. 2023 yılı Aralık ayı, son 53 yılın en sıcak Aralık ayı olarak kayıtlara geçti. Dolayısı ile yağışların iyi olması ile hızlı gelişen bitki fare nüfusunda artışa neden oldu.

TZOB buğdayın kilogram maliyetini hesapladı: 10,87 TL! TZOB buğdayın kilogram maliyetini hesapladı: 10,87 TL!

Tarla farelerinin kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar  yaptığı kaydedilen raporda şu ifadelere yer verildi: “Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam etmektedirler. Tarla fareleri ülke genelinde tarımsal üretimde verim ve kaliteyi önemli ölçüde tehdit eden bir zararlı olup zarar dereceleri popülâsyon yoğunluğuna bağlı olarak %100'e kadar ulaşabilmektedir.

Bu itibarla üreticilerimiz popülasyonun yüksek görüldüğü alanlarda zaman geçirmeden çevreye ve diğer canlıları dikkate alarak mücadeleye başlamalı ve gerekli önlemleri almalıdır. Aksi takdirde tarlalarda telafisi mümkün olmayan zararlarla karşılaşılabilecektir.”

Yağışların bol olması başka sorunları da ortaya çıkardı

Yağışlar nedeniyle hızlı gelişen hububat bitkisinin kar örtüsü ve soğuklamaya ihtiyaç duyduğu kaydedilen raporda, “Hububatın erken ekildiği yerler kardeşlenme döneminde iken, geç ekilen yerler çimlenme dönemindedir. Kışlık hububat, kar örtüsü ve soğuklama ihtiyacı duymaktadır, bitki büyüdükçe soğuğa olan hassasiyetleri artmaktadır.

Kasım-aralık aylarında ortalama sıcaklıkların yüksek seyretmesi hububatın üst vejetatif aksam gelişimini normallerine göre ileriye taşımıştır. Bu durum hububatın don zararına karşı toleransını düşük hale getirdiğinden bazı tarlalarda koyun, keçi vb. araziye katılarak yayılım yapılmaktadır.

Marmara’da aralık ayının bol yağışlı ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle özellikle erken ekilen yumuşak buğday çeşitlerinde yapraklarda sararma gözlendiği bilgisine ulaşılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

F90C7Ac8 2Af7 447A 92Cd D04Efcbd47Fd