Yarış Atı Binicileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Onur Öztürk ve Jokeyler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Bozan Baydan, Tarım ve Orman Bakanlığı Yüksek Komiserler Kurulu Başkanlığına başvurarak, jokey ve aprantiler için yardım talebinde bulundular. 

Koronavirüsten dolayı at yarışlarının iptal edilmesinin yerinde bir karar olduğuna işaret eden Dernek Başkanları, ancak bindikleri yarışlardan kazandıkları primin dışında hiçbir geliri olmayan jokey ve aprantilerin zor durumda kaldıklarına işaret ettiler. 

JOKEY KAZA VE YARDIM SANDIĞI BÖYLE GÜNLER İÇİN KURULMUŞTU 

Çok uzun yıllardır jokey ve aprantilerin aldıkları ücretlerden kesinti yapılan ve tamda böyle dönemler için oluşturulan Jokey Kaza ve Yardım Sandığından jokey ve aprantilere yarışamayacakları dönemde yardımda bulunulmasını talep eden Dernek Başkanları, “Jokey ve aprantilerimizin bu zor zamanlarında Jokey Kaza ve Yardım Sandığından yapılacak yardım ile bir nebzede olsa mağduriyetleri giderilecektir” dedi. 

YARIŞ ATI BİNİCİLERİ YARDIMLAŞMA DAYANIŞMA DERNEĞİ: JOKEYLERİN BAŞKA BİR GELİRİ YOK 

Yarış Atı Binicileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Onur Öztürk, Tarım ve Orman Bakanlığı Yüksek Komiserler Kurulu Başkanlığına yaptığı başvuruda şunları kaydetti:

"Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’nin açıklamaları neticesi ülkemizde yapılmakta olan at yarışları 20.03.2020 tarihinden ikinci bir bildirime kadar ertelenmiştir. Ülkemizin ve tüm dünyanın içinden geçtiği bu önemli dönemde çok yerinde olarak alınan bu kararı derneğimiz ve tüm üyelerimiz olarak destekliyoruz. 

Bu dönem içerisinde işi sadece at binmek olan ve başkaca geliri olmayan jokey ve aprantilerimizin maddi bir desteğe ihtiyaç duyacağı açıktır. Çok uzun yıllardır jokey ve aprantilerin aldıkları ücretlerden kesinti yapılarak Jokey Kaza ve Yardım Sandığındaki birikimlerin önemi şimdi daha da ortaya çıkmıştır. 

Jokey Kaza ve Yardım Sandığının idare kurulu Sayın Yüksek Komiserler Kurulu’dur. Dernek olarak Sayın Yüksek Komiserler Kurulu’nundan arz talebimiz, tek gelirleri at yarışlarında at binmek olan Derneğimize üye olsun veya olmasın tüm Türkiye’deki jokey ve aprantilerimiz için çalışamadıkları dönem içerisinde muhtaç olacakları yardımın bu sandıktan yapılacak ödemeler ile karşılanmasıdır. 

Bütçe Kanunu ile tespit edilen birinci derece devlet memuru harcırahının üç katı miktarında Türk Lirası günlük yardımın veya aylık asgari ücretin iki katı tutarında aylık yardımın yapılması hususunda karar verilmesi emir ve müsaadelerinizi saygı ile arz ve talep ediyoruz."

JOKEYLER DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ: JOKEY VE APRANTİLER AİLELERİNE EKMEK GÖTÜREMEME DURUMUNA GELDİ 

Jokeyler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Bozan Baydan, Yüksek Komiserler Kurula’na yaptığı başvurada şunları kaydetti: 

"Bilindiği üzere korona virüse karşı alınan önlemler kapsamında at yarışları 20.03.2020 Cuma gününden itibaren ikinci bir bildirime kadar ertelenmiştir. 2018 yılında yapılan yönetmelik değişikliğiyle hak kazandığı montlarda (primlerde ) indirime gidilmesi ile çok zor günler geçiren jokey ve aprantiler, yarışların iptal olması ile beraber maddi olarak daha da vahim duruma düşmüşlerdir.

Bununla beraber jokey ve aprantiler ailelerine ekmek götürememe duruma gelmişlerdir. Bindikleri yarışlarda kazanmaları veya ilk dört derece içinde olmaları durumunda aldıkları mont (prim) dışında başka hiçbir gelirleri ya da maaşları bulunmadığını özellikle belirtmek isteriz. 

Nezdinizde bulunan Jokey ve aprantilerin binek ücretlerinden kesinti yapılarak fon oluşturulan ve yine jokey ve aprantilerimiz için kullanılmak üzere tasarruf edilen Jokey Kaza ve Yardım Sandığı tam da bu ve benzeri kazalar ve afetler için kurulmuş bir sandıktır. Jokey ve aprantilerimizin bu zor zamanlarında Jokey Kaza ve Yardım Sandığından yapılacak yardım ile bir nebzede olsa mağduriyetlerini gidermenizi saygılarımla bilgilerinize arz ederim"