Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, geçtiğimiz aylarda bir gazeteye yaptığı değerlendirmede, sonbaharda çiftçiye cari fiyatların altında ürün vermeyi hedeflediklerini belirtmişti. Aydın, yemde yüzde 65, gübrede 75-80 dışa bağımlılık olduğunu ifade ederek, hammadde arttığında fiyatın kontrol edilemediğini dile getirmişti. Aydın, buna rağmen Tarım Kredi'nin ürünleri sonbaharda cari fiyatların altında çiftçiye vermeyi hedeflediğini vurgulayarak, çiftçiye verilen gübre, mazot, yem konusunda da hasattan sonra mahsuplaşılacağını kaydetmişti. 

Önceki gün İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyen Aydın, çiftçinin beklentisi olan gübre fiyatlarında yapılacak indirimle ilgili bir açıklama yapmadı. Aydın, sonbahar için kendi üyelerinin gübre ihtiyacını karşılandıklarını belirterek, “Sonbahara hazırız, hatta ekstra mal aldık. Önemli olan ilkbahardaki gübre ihtiyacımız” dedi.

Aydın şunları kaydetti: “Türkiye’deki gübre pazarının yüzde 31’ine hükmediyoruz. Gübre bu dönemin en stratejik ürünü. İran’da Razi Petrokimya diye Tarım Kredi’nin önceki yıllarda satın aldığı 1 milyon metrekarelik alanda faaliyet gösteren, içinde 9 fabrikanın olduğu bir üretim tesisi var. Yüzde 50 ortağıyız. Yarısını İran hükümeti alıyor. Gübretaş’a yatırım yapacağız, yapmamız gerekiyor. Dünyanın büyük oyuncularıyla birebir görüştük. Bir ay önce Rusya’daydık. Rusya son uygulamalar nedeniyle güçlüklerle karşı karşıya, gübre üretimini kendi üreticilerine kullandırma gibi bir algı hissettik. Kendi üyelerimizin gübre ihtiyacı sonbahar için karşılandı. Sonbahara hazırız, hatta ekstra mal aldık. Önemli olan ilkbahardaki gübre ihtiyacımız”

TARIM KREDİ KAMU KURUMU DEĞİL!

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin sanıldığının aksine kamu kurumu olmadığını ve kamuya ait herhangi bir varlık veya özkaynak kullanmadığını söyleyen Aydın, “1581 sayılı Kooperatifler Yasası herkesi bağladığı gibi bizi de bağlıyor. Çalışanlarımız da kamu personeli değil. Tarım Kredi’de yönetim tamamen seçimle geliyor. Tarım Kredi Grubu altında, satış kanalını yürüttüğümüz bin 615 kooperatif, 17 bölge birliği ve 204 hizmet bürosundan oluşan Merkez Birliği ve üretim kanalını yürüttüğümüz ve 18 şirketten oluşan Tarım Kredi Holding yer alıyor. Yılsonunda İSO 500’deki şirket sayımızı 5’e çıkaracağız; bunlar Gübretaş, Tarım Kredi Birlik, Tarım Kredi Yem, Tarım Kredi Süt ve Tarım Kredi Yağ. Hacim olarak yılda 10 milyon tonluk ticaret yapıyoruz. İstihdamın tartışıldığı dönemde 2022 yılında, her gün, tatil günleri de dahil, yeni 11 istihdam sağladık. Özkaynağımız 18 milyar TL. Bugünkü değerle değerlemek istesek en azından üçle çarpmamız lazım yani yaklaşık 60 milyar TL’lik özkaynağımız olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu. 

‘EVLERDE EN AZ 2 YILLIK ŞEKER VE YAĞ VAR’

Göreve geldikten bir ay sonra haciz ve icra takiplerini durdurduğunu söyleyen Aydın, “Tahsilat oranı yüzde 96. İdari takiple halledelim dedik ve yapılandırma genelgesi çıkardık. Yüzde 4’ün yarısını bu dönemde tahsil ettik. İcra, bütün yolları tükettiğimizde başvurabileceğimiz bir yoldur” dedi. Hüseyin Aydın, marketlerde enflasyon ve indirim haberleriyle artan talebe ilişkin, “Kişisel görüşüm, Türk halkının evinde en az 2 yıllık şeker ve yağ var” yorumunda bulunarak, “Malı bittiği halde talep etmeyen market, malı olup da göndermeyen depocu da oldu. Çok aksaklık yaşadık. Depo olmadan bu işin olmadığını gördük. Ben de depoda varken markette olmadığını gördüm ama bu durumu hızlıca toparlıyoruz” açıklamasını yaptı.