CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tonu 300 dolar seviyesinden ithal edilen gübrenin Türkiye'de çiftçilere 1100 dolar seviyesinden satıldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. İktidarın gübredeki yangını seyrettiğini ifade eden Barut, "Çiftçi fahiş fiyat artışı nedeniyle gübre kullanamazken, çiftçiye gübre temin edip üretimi ve üreticiyi koruması gereken iktidar üç maymunu oynuyor" dedi. 

HİÇ SESLERİ ÇIKMIYOR

Gübreyle ilgili ortaya atılan vahim iddiaları Meclis gündemine taşıyarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na 3 ayrı soru önergesi sunan Ayhan Barut, "Tonu tüm masraflarla birlikte 300 dolar seviyesinde ithal edilen ÜRE gübrenin iç piyasada 1100 doları aşan fiyatlarla çiftçilere satılması ciddi bir sorun. Çiftçinin bu konuda çelişkili hali ve tüm gerçekleri öğrenmeye, yaşanan süreci ayrıntılarıyla bilmeye hakkı var. En önemlisi de mağduriyetin giderilmesi ve hakkının korunması için  iktidarın adım atmasıdır. Ancak hiç sesleri çıkmıyor" diye konuştu.

TÜİK'İN VERİLERİ ORTADA

Türkiye'de yılda 6 milyon tona yakın tarımsal gübre kullanıldığını anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki gübrede de dışa bağımlı bir ülkeyiz. Üretim neredeyse yok denecek kadar az ve ithalat yoluyla gübre temin eden bir ülke olduk. Son günlerde özellikle ÜRE gübre ithalatı ve ithal ürünlerin iç piyasadaki satış fiyatlarıyla akıl almaz iddialar ortaya atılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ocak-Ekim 2021 döneminde ortalama ton fiyatı 344 Dolar olarak bildirilen 2 milyon 221 bin ton ÜRE gübresi ithal etti. 2020 yılı Haziran ayında tonu 1700-1800 liraya satılan ÜRE gübresinin son dönemde 15 bin liraya kadar çıkan ton fiyatı, döviz kurlarındaki kısmi düşüş sonrası 13-14 bin liraya kadar geriledi. Burada önemli konulardan birisi tonu tüm masraflarla birlikte 300 dolar seviyesinde ithal edilen ÜRE gübrenin iç piyasada 1100 doları aşan fiyatlarla satılmasıdır. Çiftçinin bu konuda tüm gerçekleri öğrenmeye, yaşanan süreci ayrıntılarıyla bilmeye hakkı var. En önemlisi de mağduriyetin giderilmesi ve hakkının korunması için iktidarın adım atmasıdır. Ancak hiç sesleri çıkmıyor."

HAREKETE GEÇECEK MİSİNİZ?

1- Gübre ithalatında basın yayın kuruluşlarına ve kamuyona yansıdığı şekilde, tonu 300 dolar seviyesindeki gübre ve gübre yapımında kullanılan hammadde ithalat fiyatlarına rağmen iç piyasada tonu 110 dolar bandında çiftçiye satıldığı iddiaları doğru mudur?

2- TÜİK tarafından açıklanan veriler yukarıdaki ithalat ve iç piyasa satış fiyatlarını doğrular nitelikteyken, bakanlığınız bu süreci nasıl ele almış ve herhangi bir adım atmış mıdır?

3- Gübrede büyük vurgun olarak nitelendirilen bu durumla ilgili kamuoyuna açıklama yapacak mısınız?

4- Gıda fiyatlarıyla ilgili iktidarın denetleme ve dengeleme yoluyla çalışmalar yaptığı açıklanırken, gübre fiyatlarıyla ilgili neden bir adım atılmıyor?

5- Fahiş fiyat artışı nedeniyle çiftçi gübre kullanmadan ekim yaptı ve sezonu böyle kapatmaya zorlanırken üreticilere hasat vadeli ve ödeme kolaylığı sağlanarak gübre temin etmeyi düşünüyor musunuz?"