Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Temel Armutçu, 2020 yılı fındık hasat döneminin yaklaştığını ancak Tarım ve Orman Bakanlığının hâlâ taban fiyatı açıkladığını belirterek, bunun üreticide tedirginliğe neden olduğunu kaydetti. Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Armutçu, "Fındık taban fiyatının açıklanmamış olması üreticiyi tedirgin etmektedir. Çünkü fındık üreticisi bankalara ve kooperatiflere olan borcunu kapatmak zorunda olduğundan, belirsizlik endişelerini arttırmaktadır" dedi.

Ak Parti Fındık Bölgesi Milletvekillerinden oluşan Fındık Çalışma Grubunun Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli başkanlığında 2020 yılı hasadı öncesi, üreticinin talep ve beklentilerini değerlendirmek için Ankara'da düzenlenen toplantıda biraraya geldiklerini hatırlatan Armutçu, Ak Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş'ın konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "Fındık Bölgesi Milletvekilleri olarak Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli ile 2020 yılı fındık sezonunu değerlendirmek ve politika oluşturmak, fındık üzerinden yapılan spekülasyonların önüne geçmek adına biraraya geldik. Hasat dönemi başlamadan önce fındık fiyatının açıklanması ve fındıkta belirsizliğin ortadan kalkmasını amaçladık" dediğini anımsattı. 

GÜBREDEKİ FİYAT ARTIŞLARI FINDIK TABAN FİYATINA YANSITILACAK MI? 

Çiftçi borçları 1 trilyona dayandı! Çiftçi borçları 1 trilyona dayandı!

Köktaş'ın açıklamalarının gayet olumlu olduğunu ve fındık üreticileri adına kendisine teşekkür eden Armutçu, "Sayın milletvekili de gayet iyi bilirler ki, fındık üreticilerinin sorunları hasat ve sonrasında yaşadıkları satış veya pazarlama değil ki sadece. Tarım ve Orman Bakanı ile konuşulması gereken, fındığın üretimden satışına kadarki olan tüm aşamaları olmalı. Gübre fiyatları, ilaç fiyatları, taban fiyatı ve satışı gibi" dedi. 

Armutçu, fındıkla ilgili olarak şu konularında açığa kavuşturulması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Pandemi nedeniyle özellikle bu yıl meydana gelen gübre ve ilaç fiyatlarındaki astronomik fiyat artışları taban fiyata yansıyacak mı?

Gelecek sezon için gübre ve ilaç fiyatlarında indirim yapılacak mı veya destekleme bedeli yükseltilecek mi?

Hasatını yapan üretici TMO'dan randevu alıp fındığını TMO'ya teslim etmesi yerine, ki taşıma da bir maliyet getirmekte, TMO'nun üreticiden alması sağlanacak mı?

TMO'nun uyguladığı alım kotası iptal edilip, üreticinin tüccarın vicdanına terk edilmesi son bulacak mı?

Hasat zamanından en az 1 ay önce taban fiyat açıklaması yapılacak mı?

En büyük fındık ithalatçısı İtalyan Ferrero, tekel oluşturup istediği fiyattan fındık almaya devam edecek mi?

Tekelleşmeyle mücadele etmenin yöntemi; hem depolayan hem işleyen hem de ihraç eden bir sistemi devreye sokmaktan ibaretken ve bunları yapan da Fiskobirlik iken, Fiskobirliği asıl belirleyici faktör olarak faaliyete geçirmeyi düşünüyorlar mı?"

FINDIK KOTASI KALDIRILMALI 

IMF'nin talimatıyla konulan fındık kotasının da ivedilikle kaldırılması gerektiğini dile getiren Armutçu, şunları kaydetti: "2020 yılı fındık hasat dönemi yaklaşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ise hâlâ taban fiyatı açıklamış değil. Fındık taban fiyatının açıklanmamış olması üreticiyi tedirgin etmektedir. Çünkü fındık üreticisi bankalara ve kooperatiflere olan borcunu kapatmak zorunda olduğundan, belirsizlik endişelerini arttırmaktadır. Fındık taban fiyatları acilen ve üreticinin beklemiş olduğu fiyattan açıklanmalıdır. Çünkü üretim maliyetlerinin ne kadar yüksek olduğu bilinen bir gerçektir. Üretim maliyetlerinin altında bir fiyat belirlemek, üreticinin üretim yapmasını engellemekte, bu ise ülkemiz açısından büyük kayıplara neden olmaktadır. Ayrıca, IMF'nin talimatları ile konulan fındık kotasının da ivedilikle kaldırılması gerekmektedir. Dünya fındık üretiminin yaklaşık %75'ini gerçekleştiren ülkemizde, fındık kotasının olması kabul edilemez."