TİGEM’in 15 Eylül’de yaptığı gübre ihalesi, kazanan firmaların teminatlarını yakarak geri çekilmesinden dolayı iptal edilirken, yapılan ikinci ihalede ise gelen fiyatlar gübre krizinin giderek derinleştiğini ortaya koydu. TİGEM’in yaptığı ikinci ihalede piyasada 13500 ile 14000 TL/Ton olan üre gübresine firmalar Şubat teslimi en düşük 20000 TL/Ton fiyat verdi.  

FİRMALAR EYLÜL’DE YAPILAN İHALEDEN GERİ ÇEKİLMİŞTİ!

Bilindiği üzere TİGEM, 15 Eylül’de 18 bin ton üre gübresi için ihale yapmıştı. İhaleyi Alp Ateş Gübre kazanırken, ihaleden sonra fiyatların astronomik bir şekilde artmasından dolayı firma, teminatını da yakarak ihaleden çekilmişti. İkinci sıradaki GÜBRETAŞ’ta ihalede oluşan fiyat üstünden gübre vermeyi kabul etmeyerek sözleşme imzalamaya yanaşmamıştı. TİGEM, Gübretaş’ın 2.7 milyon lira teminatını da irat kaydetmişti. 

İKİNCİ İHALEDE 20 BİN LİRA FİYAT VERİLDİ 

TİGEM, tedarik edemediği 18 bin ton üre gübresi için geçtiğimiz günlerde yeni bir ihale daha yaptı. Alınan bilgilere göre ihaleye 5 firma katılırken, firmaların ihalede verdikleri fiyat teklifleri dudak uçuklattı. Piyasada üre gübresinin tonu 13500 ile 14000 bin lira arasında bulunurken, ihaleye giren firmaların Şubat teslimi üre gübresi için bugünkü piyasa fiyatlarının en düşük yüzde 40 üstünde teklif verdiği ortaya çıkarken, TİGEM yönetiminin de tekliflerin çok yüksek olmasından dolayı ihaleyi iptal ettiği kaydediliyor. 

TİGEM NE YAPACAK? 

Gübre fiyatlarını astronomik bir şekilde artmasından dolayı çiftçi gübreden uzaklaşırken, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan TİGEM’in de artan fiyatlardan dolayı gübre tedariki yapamaması yaşanan sıkıntıyı gözler önüne serdi. Alınan bilgilere göre TİGEM’de işletmelerin gübre alımını, kullanım zamanında doğrudan kendilerinin tedarik etmesi yönünde bir karar alındığı ifade ediliyor.