Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Süt üreticisi aylardır zararına üretim yaparken, Gıda Komitesi ‘enflasyonu artıracağı’ gerekçesiyle süt fiyatlarının artırılmasına izin vermediği için hayvancılık sektörü büyük bir krize girdi. 1 milyonun üzerinde dişi hayvan kesime giderken, süt üretiminde de ciddi bir daralma yaşanmaya başlandı. Süt üretiminin düşmesinden dolayı da sanayici talep ettiği sütü bulamayacak duruma geldi. Ulusal Süt Konseyi işlevsiz hale gelirken, farklı bölgelerde farklı süt fiyatları oluşmaya başladı.

GIDA KOMİTESİ’NDEN KÜÇÜK ÜRETİCİYİ TAMAMEN BİTİRECEK KARAR!

Süt sektörü büyük bir kaosun içine sürüklenirken, Gıda Komitesi’nin süt fiyatlarını baskılamaya devam etmesi, küçük aile işletmelerini tamamen ortadan kaldıracak.

KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİNİ ORTADAN KALDIRMAK İÇİN BİLİNÇLİ BİR POLİTİKA MI UYGULANIYOR?

Çiğ süt fiyatlarının maliyetlerdeki artışa göre artırılmaması hayvancılık sektörünü büyük bir krizin içine sürüklerken, Tarım ve Orman Bakanlığının yaşananları sadece seyretmekle yetinmesi manidar bulunuyor. Üretici zarar ettiği için hızla üretimden çekilirken ve bu dönemde 1 milyonun üzerinde anaç hayvanın kesime gittiği görüldüğü halde Tarım ve Orman Bakanlığının bu kötü gidişe karşı kılını bile kıpırdatmaması akıllara ‘küçük üretici tamamen bitirilmek mi isteniyor?’ sorusunu akıllara getiriyor.

BAKANLIKTA GÖSTERMELİK TOPLANTI YAPILDI!

Tarım ve Orman Bakanlığında önceki gün üretici ve sanayici temsilcileri çağrılarak bir toplantı yapılmıştı. Bu toplantıdan hayvancılıkta yaşanan krize karşı hiçbir somut kararın çıkmaması kafaları karıştırmıştı.

GIDA KOMİTESİ’NDEN SÜT FİYATLARININ ARTIRILMASI YÖNÜNDE BİR KARAR ÇIKMADI

Bakanlıkta yapılan toplantının ardından hayvancılıkta yaşanan kriz Gıda Komitesi’ne taşındı. Sektör Gıda Komitesi’nden yaşanan krize karşı ciddi bir karar almasını beklerken, maalesef Gıda Komitesinden de bu beklentileri karşılayacak bir karar çıkmadı. Çiğ süt fiyatlarının maliyetleri karşılayacak şekilde güncellenmesiyle ilgili hiçbir karar alınmazken, sadece TMO’nun yem regülasyonu kapsamında üreticiye arpa ve mısır satışına tekrar başlaması yönünde karar alındı.

1 litre çiğ sütün üretim maliyeti 10 liraya çıkarken, Gıda Komitesi’nin Ulusal Süt Konseyi tarafından daha önce belirlenen 7.5 lira fiyatın artırılması yönünde bir karar almaması, küçük üreticinin tamamen bitirilmesine yönelik bir karar olarak değerlendiriliyor.

SÜT KRİZİNİN TÜRKİYE’YE FATURASI 2.3 MİLYAR AVRO!  YÜZBİNLERCE ANAÇ HAYVAN İTHAL EDİLECEK TÜRKİYE’NİN MİLYARLARCA DOLARI DA YURT DIŞINA TRANSFER EDİLECEK!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, yaşanan süt krizinin ülkeye maliyetini çıkararak, 1 milyonun üstünde anaç hayvanın kesime gittiğini, bu hayvanların yerine koyma maliyetinin ise 2.3 milyar avro olduğuna dikkat çekmişti. Yaşanan süt krizinden dolayı küçük üretici tamamen üretimden çekilirken, Türkiye 1 milyon anaç hayvanın kesilmesinden dolayı yurt dışında yoğun bir hayvan ithalatına başlayacak. Ülkenin milyarlarca doları ithal edilen hayvanlardan dolayı yurt dışına transfer edilirken, yapılacak büyük ithalatla da belli sermaye sahipleri yine köşeyi dönecek. Küçük üretici üretimden çekildiği için hayvancılık tamamen büyük sermaye gruplarının eline geçecek.