Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin başkanlığında bugün toplandı. Toplantıya Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu katıldı. 

TZOB buğdayın kilogram maliyetini hesapladı: 10,87 TL! TZOB buğdayın kilogram maliyetini hesapladı: 10,87 TL!

GIDA KOMİTESİNDEN ÇİFTÇİYİ YAKINDAN İLGİLENDİREN HUBUBAT DEĞERLENDİRMESİ

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, bu yıl olumlu iklim koşullarının etkisiyle hububat üretiminde iç tüketimin üzerinde bir üretim beklendiği ve bu durumun gıda fiyatlarındaki enflasyonun azalmasına yönelik olumlu etki göstereceği belirtildi. Söz konusu bu değerlendirmenin, TMO'nun 2022 yılı hububat alım fiyatlarını açıklayacağı bir dönemde gelmesi dikkat çekti. 

GİRDİ MALİYETLERİNDE FAHİŞ ARTIŞLARIN ENFLASYONA ETKİSİ GÖRMEZDEN GELİNDİ

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin gıda fiyatlarında yaşanan enflasyon artışını bitkisel üretimde sadece kuraklıktan dolayı yaşanan rekolte kaybına bağlaması, girdi maliyetlerindeki fahiş artışları yok sayması dikkat çekti.  

Rekoltedeki artışa rağmen, bu yıl mazot ve gübre başta olmak üzere tarımsal üretimdeki bütün girdi maliyetleri ortalama yüzde 200 ile 300 artarken, rekolte artışından dolayı fiyatlarda bir düşüş beklenmesi, sadece çiftçinin aleyhine bir durum oluşturacaktır. 

YAPILAN AÇIKLAMADA ŞUNLAR KAYDEDİLDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığından, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantısı sonrası yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: 

Toplantıda, Merkez Bankası, Erken Uyarı Sistemi ışığında gıda fiyatları gelişmeleri hakkında bilgi vermiştir. Akabinde, yurt dışındaki hububat üretimi ve ticareti kapsamındaki gelişmelerle birlikte ülkemizdeki gelişmeler değerlendirilmiştir. Bu yıl ülkemizde olumlu iklim koşullarının da etkisiyle geçtiğimiz yıla oranla bitkisel üretimde artış sağlanacağı, devir stokları da dikkate alındığında önümüzdeki bir yıllık süreçte iç tüketimin üzerinde bir hububat üretiminin beklendiği değerlendirilmiştir. Bu durumun gıda fiyatlarındaki enflasyonun azalmasına yönelik olumlu etki göstereceği belirtilmiştir. 

Arz güvenliğindeki sürdürülebilirliği teminen ekilmeyen tarım arazilerinin de tarımsal amaçlı kullanımına ilişkin çalışmaların önceliklendirilerek ilerletilmesine karar verilmiştir."