Et ithalatında rant sistemi kurulduğunu iddia eden Karabat, geçtiğimiz Eylül ayında ESK Yönetim Kurulu üyeliğine atanan Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’nın başdanışmanı Mücahid Taylan’ın et ithalatında aktif rol aldığını belirterek, “İbrahim Yumaklı et ithalatının doğrudan içinde midir?” dedi.

İBRAHİM YUMAKLI VE BAŞDANIŞMANI AÇIKLAMA YAPMALI!

Diğer yandan Taylan’ın geçmişte ESK’dan besilik hayvan ihalesi aldığını ve Macaristan’da bir şirket ile ortak iş yaptığına yönelik iddiaları gündeme getiren Karabat, bu iddialar karşısında Tarım Bakanı Yumaklı ile başdanışmanı ve ESK Yönetim Kurulu üyesi Mücahid Taylan’ın çıkıp açıklama yapması gerektiğini belirtti.

chp karabat

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, yurt dışından getirilen canlı hayvanlar üzerinden kurulan rant sistemini anlattı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Karabat, Macaristan, Polonya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerden getirilen hayvanların, AKP'ye yakın bir köfte zincirine verilme sürecini anlatırken, zararın Et ve Süt Kurumu üzerinden yurttaşlara fatura edildiğini bildirdi. Karabat, sistemin Güney Amerika üzerinden gelecek hayvanlar için de uygulanmaya başlanacağını da sözlerine ekledi.

Karabat'ın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı dikkat çeken paylaşımlar şöyle...

"1) Türkiye’nin et ve süt üretimi gerilerken, AKP çözümü ithalatta buldu. Burada halkın daha ucuz gıda alması asla amaç olmadı. Büyük bir rant sistemi kuruldu. Ayrıntılarıyla tek tek anlatıyorum.

2) Normalde ithalatla fiyatların düşmesi gerekir. Ancak tam tersine et fiyatları arttı. Peki, bu iş nasıl oluyor? İthal edilen hayvanlar ve karkas etin bir kısmı piyasaya verilmiyor. Onun yerine AKP’ye yakın et işletmelerine doğrudan gidiyor.

KİM BU KÖFTECİ?

3) Bandırma Limanı’na gelen canlı hayvanlar Balıkesir’deki Sarıkız mezbahasına gidiyor. Oradan da yine AKP’ye çok yakın bir köfteci zincirine veriliyor. Buradaki trafik ayda 1500-2000 hayvanı buluyor. Bir kısım canlı hayvan da Amasya Suluova’ya çiftliğe gidiyor.

4) Amasya’daki çiftlikten yine o ildeki büyük et entegre tesisinde kesilip bu köftecinin restoranlarına aktarılıyor. Bir de Avrupa’dan TIR’larla gelen karkas etler var. TIR’larla gelen hayvan ve etlerin kaynak ülkeleri Macaristan, Polonya, Fransa ve İtalya.

HER HAFTA YAKLAŞIK 100 TIR KARKAS ET İTHAL EDİLİYOR

5) Bir dönem en fazla Macaristan’dan gelirdi, şimdi Polonya’dan etler geliyor. Her hafta yaklaşık 100 TIR karkas et Kapıkule’den giriş yapıyor. Bu ülkelerden alınan etlerin şirket sahipleri kimlerdir? Mesela Polonya’dan et alınacak Polon Beef isimli şirketin gizli Türk ortakları var mıdır?”

ESK İTHALATTA KAMUYU BÜYÜK ZARARA UĞRATIYOR

6) Et ve Süt Kurumu (ESK) bu ithalatlarda kamuyu büyük zarara uğratmıştır. Eskiden yapılan ihalelerde, hayvanlar Kapıkule’den teslim alınınca geldikleri kilogram üzerinden 1 hafta sonra ödeme yapılırdı. Şimdi ise daha hayvanlar yoldayken kilogram üzerinden para ödeniyor.

ESK İTHALAT LOBİLERİNİ BESLEYECEK ÇARKI İŞLETİYOR

7) Avrupa’dan buraya gelene kadar hayvanlar kilo kaybediyor ve bunun bedelini ESK ödüyor. Besici zarar etmiş, vatandaş pahalı et yemiş gibi dertleri yok. ESK, ithalat lobilerini besleyecek çarkı işletiyor. Tarım Bakanlığı da bu sistemin tam merkezinde.

İBRAHİM YUMAKLI ET İTHALATININ DOĞRUDAN İÇİNDE Mİ?

8) Sektör kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre, ESK’nın yönetim kurulu üyesi Mücahid Taylan’ın tüm bu ithalatta aktif rol aldığı ifade ediliyor. Mücahid Taylan aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın danışmanı mıdır? Dolayısıyla Yumaklı et ithalatının doğrudan içinde midir?

İBRAHİM YUMAKLI'NIN BAŞDANIŞMANI MÜCAHİD TAYLAN HAKKINDA AĞIR İDDİA! ESK'NIN İTHALAT YAPTIĞI FİRMA İLE ORTAKLIĞI MI VAR?

9) Geçmişte ESK’dan besicilik hayvan ihalesi alan Mücahid Taylan’ın aynı dönemde Macaristan’da bir şirketle ortak işler yaptığı iddia ediliyor. Sektör temsilcileri öyle sindirilmişler ki, ses çıkarmaya çekiniyorlar. Hem Tarım Bakanı Yumaklı hem de Mücahid Taylan çıkıp açıklama yapmalıdır.

2024 YILINDA DA 700 BİN BESİLİK HAYVAN İTHAL EDİLECEK

10) Bu gördüğümüz ise sadece fragman. Esas vurgun 2024 yılında yapılacak. Türkiye’ye bu yıl 700 bin adet besilik hayvan geldi Güney Amerika’dan. Önümüzdeki yıl en az bu kadar daha gelecek.

BESİLİK HAYVAN İTHALATI ESK ÜZERİNDEN Mİ YAPILACAK?

11) Güney Amerika’dan ithalatı özel sektör yapıyordu, şimdi bunu da ESK üzerinden yapmayı planlıyorlar. Avrupa’da staj yaptılar, vurgunu Güney Amerika’dan yapacaklar. Tarım Bakanı üreticiyi destekleyeceğine işte bu çarkı işletiyor. Vatandaş et alamamış, umurunda değil."

Buzağı desteği ne zaman yatırılacak? 2024 Buzağı ve süt destek ödeme tarihleri belli oldu! Buzağı desteği ne zaman yatırılacak? 2024 Buzağı ve süt destek ödeme tarihleri belli oldu!

karabat