Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayvancılıkta yerli üretimi teşvik etmek için geçtiğimiz yıl büyük umutlarla hayata geçirilen sözleşmeli besicilik projesi, yetiştiricileri tam bir hayal kırıklığına uğrattı.

Et ve Süt Kurumu’nun sözleşme kapsamında piyasa fiyatlarının üstünde belirlemesi gereken kesim fiyatlarını, piyasa fiyatlarının altında belirlemesinden dolayı, yetiştiricilerin, ESK ile yaptığı sözleşmeleri 30 bin lira ceza ödeyerek iptal ettirdiği ortaya çıktı. 

Hükümetin bir tarafından artan gıda fiyatlarına karşı yerli üretimi teşvik edecek yeni vaatler ortaya koyarken, ESK’nın et fiyatlarını düşürmek için hayata geçirilen sözleşmeli besicilik projesini sabote edercesine düşük kesim fiyatı belirleyerek yerli üreticiyi cezalandırması tarım politikalarında yaşanan çelişkiyi gözler önüne seriyor.  

SÖZLEŞMELİ BESİCİLİK PROJESİ İLE YERLİ ÜRETİM ARTIRILARAK ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN ÖNÜNE GEÇİLECEKTİ!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl hayata geçirilen sözleşmeli besicilik projesinin uygulanmadan rafa kaldırıldığı ortaya çıktı. Et ve Süt Kurumu, sözleşmeli besicilik projesi kapsamında yetiştiricilerle sözleşme yapacak ve sözleşme kapsamında yetiştirilen hayvanlar ESK tarafından kesilecekti. Proje kapsamında piyasa fiyatlarının üstünde bir kesim fiyatı belirlenerek, yerli üretimin teşvik edilmesi amaçlanıyordu. 

YETİŞTİRİCİYE SÖZ VERİLEN KESİM FİYATLARI RESMİ OLARAK AÇIKLANMADI! 

Ancak gelinen noktada Et ve Süt Kurumu, bir komisyon tarafından aylık olarak belirlenerek, kurum web sayfasından duyurması gereken kesim fiyatları ile ilgili hiçbir duyuru yapmazken, piyasa fiyatlarının altında belirlenen kesim fiyatlarının da sözleşme yapılan besicilere dayatıldığı ortaya çıktı. 

PİYASADA KESİM FİYATLARI 240 LİRAYA ÇIKARKEN, ESK 220 LİRA FİYAT BELİRLEDİ!

Et ve Süt Kurumu’nun sözleşmeli besicilik projesi kapsamında Eylül ayı için kesim fiyatını prim dahil 220 lira olarak belirlediği ortaya çıkarken, yetiştiricilerin de bu kesim fiyatına tepki göstererek, ESK ile yaptıkları sözleşmeleri iptal ettirdikleri belirtiliyor. 

ESK TEPKİDEN DOLAYI SÖZLEŞME İMZALAYAN BESİCİLER İÇİN BELİRLEDİĞİ KESİM FİYATINI İLAN EDEMEDİ!

Et ve Süt Kurumu, sözleşmeli besicilik projesi kapsamında belirlediği kesim fiyatını kurumun web sayfasından yayınlamaması da dikkat çekti. 

İthal ette hijyen skandalı! ESK Tarım Bakanlığının hijyen yönetmeliğine aykırı et satışı yapıyor! İthal ette hijyen skandalı! ESK Tarım Bakanlığının hijyen yönetmeliğine aykırı et satışı yapıyor!

SÖZLEŞMELİ BESİCİLİK PROJESİNDEN CAYMA CEZASI 30 BİN LİRA! 

ESK ile sözleşmeli besicilik projesi kapsamında sözleşme yapan besicilerin, projeden caymaları durumunda 30 bin lira ceza ödemeleri gerekiyor. ESK’nın piyasa fiyatlarının altında kesim fiyatı belirlemesinden dolayı besiciler 30 bin lira cezayı bile ödemeyi göze alarak sözleşmelerini iptal ettirmeleri, hayvancılık için büyük umutlarla hayata geçirilen sözleşmeli besicilik projesinde yaşanan hayal kırıklığını gözler önüne seriyor. 

PİYASADA KARKAS KESİM FİYATI 240 LİRA!

UKON tarafından haftalık olarak yayınlanan kesim fiyatlarına göre, Türkiye ortalaması karkas (yağsız) kesim fiyatı 240 liraya çıkmış durumda. Piyasada kesim fiyatları 240 liraya çıkarken, ESK’nın sözleşmeli besicilik projesi kapsamında sözleşme yaptığı yetiştiricilere piyasanın 20 lira altında kesim fiyatı dayatması, projenin ESK tarafından nasıl sabote edildiğini ortaya koyuyor. 

KESİM FİYATLARINDA DA GÖSTERMELİK ARTIŞ YAPILDI!

Diğer yandan ESK, sözleşmeli besicilik projesi dışında alımını yaptığı karkas kesim fiyatlarında da göstermelik bir artış yaparak 190 liradan 200 liraya çıkardı. Kesim fiyatlarında yapılan 10 liralık kesim fiyatı yetiştiriciler için bir anlam ifade etmezken, ESK da bu fiyattan hayvan kesemiyor. Kesim fiyatının düşük belirlenmesinden dolayı yerli üreticinin hayvanını kesemeyen ESK, ihtiyacı olan eti ise ithal ederek karşılıyor. 

DÜŞÜK KESİM FİYATI AÇIKLAYARAK YERLİ ÜRETİCİYİ CEZALANDIRAN ESK KENDİ İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAK İÇİN HER HAFTA 50 TON ET İTHAL EDİYOR!

Yerli üreticinin hayvanını kesmemek için piyasa fiyatlarının altında kesim fiyatı açıklayan ESK’nın, ihtiyacı olan eti ise ithalatla karşılaması dikkat çekiyor. ESK, her hafta ortalama 50 ton et ithal ederken, ihtiyacı olan eti de ithal edilen etle karşılıyor. Yerli üretimi desteklemek için politikalar uygulaması gereken ESK’nın tam aksine yerli üretime darbe vuracak politikalarla et ithal etmesi kamuya ait bir kurumun nasıl yönetildiğini acı bir şekilde gözler önüne seriyor.