SADETTİN İNAN / Et ve Süt Kurumu, yaklaşık 10 bin baş kurbanlık hayvan ithal ederken, kurbanlık hayvanların bir kısmını doğrudan yardım kuruluşlarına bir kısmını da yardım kuruluşlarından ihale ile kurbanlık kesim işini alan firmalara sattı.

İTHAL KURBANLIKLARIN 3 BİN 250 TANESİ FİRMALARA SATILDI!

10 bin adet ithal kurbanlığın 6 bin 750’ü doğrudan yardım kuruluşlarına 3 bin 250 tanesi de yardım kuruluşlarından kurbanlık kesim ihalesini alan firmalara verildi.

YARDIM KURULUŞLARINA 130 LİRADAN, KURBANLIK İHALESİNİ ALAN FİRMALARA İSE 160 LİRADAN SATILDI!

İthal kurbanlıklar Kızılay dahil yardım kuruluşlarına canlı kilo 130 liradan verilirken, aracılık edecek özel firmalara ise 160 liradan satıldı. Mehmetçik, LÖSEV ve THK gibi kuruluşlara ihale ile kurbanlıkları kesecek firmalar, ESK’dan piyasanın altında bir fiyatla kurbanlıkları alırken, eti de piyasa fiyatı üzerinden satacağı için çok tatlı kar elde edecekler.

Damızlık düve fiyatları yerinde durmuyor, çiftçi bu fiyata hayvan alıp nasıl hayvancılık yapacak? Damızlık düve fiyatları yerinde durmuyor, çiftçi bu fiyata hayvan alıp nasıl hayvancılık yapacak?

Kızılay ve diğer yardım kuruluşları kurbanlığı kestirerek etini alırken, ihale ile kurbanlık kesim işini firmalara veren kuruluşlar ise kurbanlık etinin büyük bir bölümünü almayarak firmalarda kalıyor. Bu firmalar da söz konusu eti piyasada satıyor.

ESK'nın ihale ile kurbanlık kesim işini alan firmalara da ucuz ithal kurbanlık satması, bu firmalara sağlanan büyük rantı gözler önüne koyuyor.