Milli Gazete’nin ‘Et ve Süt Kurumu’nun faiz giderleri akıllara durgunluk verdi!’ manşet haberinin hemen ardından karkas kesim fiyatlarının artırılması dikkat çekti. Besici aylardır zararına hayvanını kestirmek zorunda kalırken, Et ve Süt Kurumu’nun maliyetlerin çok altında belirlenen karkas kesim fiyatları tepki çekiyordu. Yem fiyatlarından dolayı hayvancılıkta maliyetler ciddi oranda artarken, ESK’nın aylardır karkas kesim fiyatlarını güncellemeyerek 36 lira gibi komik bir rakamda tutuyordu. Kesim fiyatları ile besici ölüme terk edilirken, ESK’nın bankalara korkunç faiz ödediğinin ortaya çıkması sektörde büyük yankı bulmuştu. Milli Gazete’nin ‘Et ve Süt Kurumu’nun faiz giderleri akıllara durgunluk verdi!’ manşet haberinin hemen ardından karkas kesim fiyatlarının artırılması dikkat çekti.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Et ve Süt Kurumu, besicilerin tepkisini çekmesine rağmen aylardır karkas kesim fiyatlarını artırmayarak 36 lirada tutuyordu. Karkas kesim maliyetleri bölgelere göre 43 ile 48 lira arasında değişirken, ESK'nın sözde kesim fiyatını 36 lira olarak uygulaması, üreticiye nasıl bir darbe vurulduğunu gözler önüne koyuyordu.

KESİM FİYATLARI 36 LİRADAN 42 LİRAYA ÇIKARILDI ANCAK YİNE ÜRETİCİ ZARAR ETMEYE DEVAM EDİYOR

ESK, karkas kesim fiyatlarına bugünden itibaren 6 lira artış yaparak 42 liraya çıkardı. Ancak bu artış da besicileri memnun etmedi. Çünkü karkas kesim maliyetleri 43 ile 48 lira arasında değişirken, artırılan bu fiyat bile üreticinin yarasına merhem olmayacak. Ya maliyetine ya da zararına yine kesim yaptırmaya devam edecek.

2 YILDA 500 MİLYON LİRA FAİZ ÖDEDİ

Üreticiye destek vermesi gereken ESK, kesim fiyatlarını düşük tutarak üreticinin zararına üretim yapmasına neden olurken, 2019 ve 2020 yıllarında ise bankalara toplam 500 milyon lira faiz ödemesi yapmıştı.