Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Et ve Süt Kurumu, Avrupa’dan kesimlik hayvan ithalatını aralıksız sürdürüyor. Her iki haftada bir gemi gelirken, geçtiğimiz hafta gelen gemide ithal edilen 991 kesimlik hayvan, 11 et firmasına paylaştırıldı. Ancak bu 11 et firmasından biri hariç diğerlerinin iki farklı grup firması olması, yapılan ithalatla belli başlı büyük et firmalarına nasıl kıyak geçildiğini gözler önüne serdi. Sözde et fiyatlarını düşürmek için yapılan ithalatın belli başlı firmalara kıyağa dönüşmesi dikkat çekiyor.

BAKAN YUMAKLI İTHALATIN ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YAPILDIĞINI İDDİA ETMİŞTİ!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gerek kesimlik hayvan ithalatı olsun gerekse de karkas et ithalatının Et ve Süt Kurumu tarafından çok şeffaf bir şekilde yapıldığını ileri sürerken, yoğun bir şekilde ithalatı yapılan kesimlik hayvanların bile hangi firmalara satıldığının sektörde ve kamuoyundan sır gibi saklaması şeffaflık konusunda yaşanan çelişkiyi gözler önüne seriyor.

MİLLİ GAZETE’NİN HABERLERİ DE OLMASA KAMUOYUNUN YAPILAN İTHALATLARDAN HİÇ BİR ŞEKİLDE HABERİ OLMAYACAK! BİLGİ SIZMAMASI İÇİN SON GEMİDEKİ HAYVANLARIN LİSTESİ BİLE TUTULMADI!

Daha önce gelen iki gemideki hayvanların hangi firmalara dağıtıldığını sektör ve kamuoyu Milli Gazete’nin özel haberi ile haberdar olurken, yapılan bu haberlerden rahatsız olan ESK yönetiminin bu haberlerin önüne geçmek için gelen son gemideki hayvanlarla ilgili liste bile oluşturmadan dağıtımını yaptığı ortaya çıktı.

KESİMLİK HAYVANLARIN HANGİ FİRMALARA SATILDIĞI NEDEN SAKLANIYOR?

İki haftada bir ithal edilen kesimlik hayvanların hangi firmalara satıldığının kamuoyundan saklanması soru işaretlerine neden olurken, ithal kesimlik hayvanların belli grup firmalarına satılması da yapılan ithalatın sorgulanmasını gündeme getiriyor.

TAVUK CİĞERİ SATIŞININ İHALESİNİ BİLE YAYINLAYAN ESK MİLYON DOLARLIK İTHALAT İHALELERİNİ İSE YAYINLAMADI!

Erzincan Tavuk Kombinasının yapacağı tavuk ciğeri satışının ihalesini bile web sayfasında yayınlayan ESK’nın ithalatını yaptığı milyon dolarlık canlı hayvan ve karkas et ihalelerinin hiç birini yayınlamadığı gibi, ithal edilen kesimlik hayvanların da hangi firmalara satıldığının bilgisini kamuoyundan saklaması dikkat çekiyor.

BESİLİK İTHALATINDA TARIM BAKANLIĞI VE ESK ADRESE TESLİM İHALE İDDİALARINA DA SESSİZ KALDI!

Kesimlik hayvan ve karkas etin dışında depremzedelere dağıtılmak için ithal edilecek bin 600 besilik hayvan ithalatının ihalesi de sessiz sedasız yapılırken, ihale süreci ile ilgili gündeme gelen sorular, adrese teslim ihale iddialarını gündeme getirmişti. Tarım Bakanlığının ve ESK’nın bu iddialar karşısında da sessizliğe bürünmesi manidar bulunmuştu. 

İşte ESK’nın Avrupa’dan ithal ettiği ve geçen hafta gelen gemide satışını yaptığı ancak sektörden ve kamuoyundan sakladığı firmalar ve ithal edilen kesimlik hayvan sayısı…

NAMET: 96 adet

NAMMAR: 96 adet

MARKIZ: 96 adet

KAYAR: 96 adet

GÖKHAN KAYAR: 96 adet

Yem fiyatlarına zam geldi! Besi yemi 9 lira, süt yemi 5 lira arttı! Yem fiyatlarına zam geldi! Besi yemi 9 lira, süt yemi 5 lira arttı!

SARIKIZ: 96 adet

BİFET: 98 adet

YILET: 25 adet

EDEMEN: 98 adet

EMİN ET: 98 adet

KÖFTECİ YUSUF: 96 adet

ESK KESİMLİK HAYVAN İTHALALATI İLE BELLİ BAŞLI ET FİRMALARINA BÖYLE KIYAK GEÇİYOR!

Bilindiği üzere kesimlik hayvan ithalatı özel sektöre kapalı durumda.  Kesimlik hayvan ithalat yetkisi sadece ESK’da bulunuyor. ESK’nın dışında özel sektör kesimlik hayvan ithal edemiyor. Ancak ESK’nın ithal ettiği kesimlik hayvanların ağırlıklı olarak belli başlı büyük firmalara ve bu firmalara bağlı grup firmalarına satılması, yapılan ithalatın hangi amaçla yapıldığını gözler önüne sererken, bu firmalara geçilen kıyağı da ortaya koyuyor. Daha önce gelen gemilerdeki hayvanlar belli grup firmaları arasında pay edilirken, son gelen gemideki 991 kesimlik hayvan da 11 farklı firmaya satılmış gibi görünse de bu 11 firmadan biri hariç diğerlerinin iki farklı grup firması olması dikkat çekti.