Tarım politikaları uzmanı ve Tarımdan Haber yazarı Ergin Kahveci, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı 2025 mısır alım fiyatına sosyal medya hesabından tepki gösterdi.
TMO’nun mısır alım fiyatını ton başına 11.300 TL olarak belirlediğini hatırlatan Kahveci, bu rakamın hangi hesaplama ile bulunduğunun kamuoyuna açıklanmasını istedi. Kahveci, fiyatın üzerine eklenen tarımsal destek ödemeleriyle toplam rakamın 11.968 TL/ton gibi duyurulmasına da karşı çıktı.
Destek ödüldür, fiyata eklenmez!
Kahveci, destek ödemelerinin fiyatın bir parçası gibi gösterilmesini eleştirerek şu ifadeleri kullandı:
“Mısır fiyatı açıklandı? 11.300 TL/ton. Ama durun, hemen kızmayın; desteklemeler var hani! Oysa tarımsal desteklemeler ödüldür. Ödüller fiyata dahil olmaya başlarsa o zaman ödül değil, rutin olur.”
Kaç çiftçi bu destekleri alabilecek?
Farklı kategorilerde verilen desteklerin her üreticiye ulaşmadığını vurgulayan Kahveci, “Bu kadar farklı kategorideki desteklemeyi kaç çiftçi alabilir? Kaç çiftçi bunu hak etti? Var mı bunun bir çetelesi?” diye sordu.
Esas fiyatı açıklayın
Kahveci, asıl tartışılması gerekenin taban fiyat olduğunu belirterek, “Siz esas ne fiyat verdiniz ona bakın: 11.300 TL/ton. 11.300 TL’yi nasıl buldunuz? Bir kere de onu açıklayın. Biz de şaşıralım. ‘Biz biliriz’ moduna devam… O halde sorularımız da bakidir” ifadelerini kullandı.




