CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, fiyasko ile sonuçlanan milli ve yerli elektrikli traktör konusunu TBMM’ye taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Aygun, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan, iki yıl önce 26 Temmuz 2019 tarihinde dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile birlikte, ayağına galoş giyerek, ülkenin ilk yerli ve milli traktörünü kullanmış, pullukla tarla sürmüştü. Bu görüntü günlerce tartışılmıştı. Söz konusu hedefte samimi olmadıkları daha o gün Erdoğan’ın tarladaki galoşlu görüntüsünden belliydi! Traktörü beceremediler, uzaya nasıl çıksınlar” diye tepki gösterdi.

Aygun, önceki Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin  “Bizim bilgi ve teknoloji ile alakalı en önemli ve iddialı projelerimizden biri yerli ve milli elektrikli traktördür” sözlerine işaret etti. 

Pakdemirli’nin 16 Ekim 2021 tarihinde yaptığı açıklamada; “Pandemi nedeniyle üretimi geciken elektrikli traktörün Ocak 2022 yılı itibarıyla seri üretime geçeceğini ve çiftçinin en büyük girdi maliyetlerinden olan yakıtta yüzde 80-90 tasarruf sağlayacağını” müjdelediğini anımsattı. 7 Haziran 2022 tarihinde özel bir televizyon kanalında açıklamalar yapan yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin ise elektrikli traktörün ilgi alanında olmadığını belirterek “Prototip var, ama seri üretim konusunda bende bilgi yok” sözlerine işaret eden Aygun, “Bu projenin Bakan Kirişci’nin özel ilgi alanında olmamasından değil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rafa kaldırıldığı anlaşılmaktadır” diye konuştu.

SANAYİ BAKANLIĞINDAN YAZI

Elektrikli traktör hayalinin fiyasko ile sonuçlandığını söyleyen Aygun, şöyle devam etti:

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, elektrikli traktör projesini-Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı-çerçevesinde yürürlüğe sokmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakdemirli ile birlikte bu elektrikli traktörün önünde açıklamalar yapmıştı. Ancak traktör prototipini yapan ilgili firmaya; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar tarafından 23 Mayıs 2022 tarihinde Bakan adına yazı gönderilerek, ‘Projeniz değerlendirme dışı bırakılmıştır’ denilmiştir. Peki o halde değerlendirme dışı bırakılan bu proje için Pakdemirli tarafından Ocak 2022 tarihinde seri üretime geçileceği sözü nasıl verilmişti? Onaylanmayan proje, niye kamuoyuna reklam edilmişti ve Erdoğan dönemin Bakanı Pakdemirli ile birlikte, ayağına galoş giyerek, neden bu traktöre binmişti? Söz konusu hedefte samimi olmadıkları daha o gün Erdoğan’ın tarladaki galoşlu görüntüsünden belliydi! Bunlar uzay hedefi ortaya koyuyorlar. Elektrikli traktörü başaramayan, uzaya nasıl çıksın!” diye sordu.

Aygun, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

1. Proje, niye rafa kaldırıldı? Bugüne kadar “en iddialı ve önemli proje” olarak nitelenen elektrikli traktör hedefinden neden vazgeçilmiştir? Bu proje neden bugüne kadar desteklenmiş sonra neden önemsizleştirilerek rafa kaldırılmıştır

2.Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, elektrikli traktör projesini "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'' çerçevesinde yürürlüğe sokmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakdemirli ile birlikte bu elektrikli traktörün önünde açıklamalar yapmıştı. Ancak traktör prototipini yapan ilgili firmaya; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar tarafından 23 Mayıs 2022 tarihinde Bakan adına yazı gönderilerek, "Projeniz değerlendirme dışı bırakılmıştır" denilmiştir. Değerlendirme dışı bırakılan bu proje için Pakdemirli tarafından Ocak 2022 tarihinde seri üretime geçileceği sözü verilirken, ortaya çıkan bu çelişkili durumu nasıl açıklıyorsunuz?  Değerlendirme dışı ise daha önce bu traktörün önünde Cumhurbaşkanı niye açıklama yapmıştır? Cumhurbaşkanı neden bu traktöre binmiştir?

3.Devlette devamlılık esas değil midir? Proje için harcanan kaynaklar kamu zararına neden olmuştur? Bu zararı kim karşılayacaktır?