Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce uygulamaya konulan "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" çerçevesinde hazırlanan 3 milyon 332 bin 700 liralık projenin yüzde 60'ı Bakanlık, yüzde 30'u Trakya Kalkınma Ajansı, yüzde 10'u ise üreticiler tarafından karşılandı.

Köse hastalığına dayanıklı, yüksek verimli tohumların dağıtımı Keşan'da İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde düzenlenen törenle yapıldı.

Köse hastalığı nedir ?

Bu ayçiçeği tarımında görülen en önemli mantar hastalıkları arasında yer alır. Bu hastalık bitkinin normal gelişimini engeller. Boy uzaması olmadığı için bodur kalır. Aynı zamanda yapraklarda sararma, alt kısımlarında beyaz toz zerrecikleri meydana çıkar. Hastalığın bulaşması toprakta olan bitki atıklarından ve tohumlardan çok kolay olur. Taban suyu yüksek olan bulaşık tarlalarda bu hastalık yüzünden yeniden ekim yapılması gerekir. Bu hastalıktan korunmak için, ekimde dayanıklık türler tercih edilmelidir.  Hassas türlerde tohumlar ekimden önce metalaxyl etken madde içeren ilaçla mutlaka ilaçlanmalıdır. Bitki artıklarının da tarladan uzak tutulması ve ekim nöbeti yapılması faydalı olur.

Buğday, arpa, mısır, ayçiçeği ve pamuk... Yeni destekleme modelinde hangi ürüne ne kadar destek verilecek? Buğday, arpa, mısır, ayçiçeği ve pamuk... Yeni destekleme modelinde hangi ürüne ne kadar destek verilecek?

Kaliteli tohum dağıtımı

Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt ise tarım arazilerinin etkin şekilde kullanılmasını sağlamak için projeler üretildiğini dile getirdi.

 Edirne'nin ayçiçeği üretiminde söz sahibi bir kent olduğunu aktaran Bayazıt, şunları kaydetti:

 "Ayçiçeği üreticilerine desteğimiz sürüyor. Bugün dağıtımı yapılan tohumlar, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş, bölge şartlarına uygun, adaptasyon kabiliyeti yüksek bir tohumdur. Aynı zamanda oronbaş zararlı otuna ve köse hastalığına karşı yüksek toleranslı, yüksek verimli kaliteli bir tohumdu