Tarımcı /Dünyada Tarım

-Hindistan, düşük üre fiyatlarından yararlanmak istiyor! 

-Hindistan üre ihalesine Ortadoğu ve Rusya'dan teklif alındı.

-Hindistan'ın üre ihalesine 2,7 milyon MT teklif verildi.

-Fiyat keşfi büyük olasılıkla 8 Ocak Pazartesi günü gerçekleşecek.

-İsrail ve Ürdün potas gemileri Süveyş Kanalı'ndan kaçınıyor.

Hindistan NFL'si üre ihalesini 4 Ocak'ta kapattı ve fiyat keşfi büyük olasılıkla 8 Ocak Pazartesi günü yapılacak. Toplamda 2,7 milyon ton teklif edildi.

Beklendiği gibi, Orta Doğu ve Rusya'dan düzenli tedarikçiler Çin'in ihracat yapmaması nedeniyle hacmin büyük bir kısmını teklif etti. Piyasa raporları, batı kıyısı Hindistan teklifinin marjinal olarak 320 ABD doları CFR'nin altında sunulduğunu, doğu kıyısı Hindistan'dan bazı tekliflerin ise 320 ABD doları CFR seviyesinde olduğunu göstermeye devam ediyor.

Hindistan, fiyatlar düşükken stok artırmaya çalışıyor olabilir.

Bu ihaleyle ilgili farklı görüşler var. 

Bazıları, Hindistan'daki üre stoklarının 7 milyon tona ulaştığı göz önüne alındığında, bu ihalenin yapılmasına gerek olmadığını söylüyor. 

Diğer görüş ise, üre fiyatlarının düşük seviyede olması nedeniyle Hindistan'ın uzun sevkiyat süresi nedeniyle stoklarını sevk etmeyi seçebileceği ve böylece 1,5 milyon tona kadar güvence altına alınabileceği yönündedir.

Üre fiyatında bir artış bekleniyor.

Beklentiler, ABD bahar mevsiminin büyük miktarda üre ithalatına ihtiyaç duyacağı yönünde ancak buna hâlâ birkaç ay var. Analistler ayrıca ihtiyaç duyulan üre miktarını belirleyecek olan ABD'deki mısır ekim alanlarına da dikkat ediyorlar.

İşlenmiş fosfat endüstrisi, Çin'in pazardaki yokluğundan kaynaklanan sınırlı bulunabilirliği ile farklı bir hikaye var. Bu durumun Nisan 2024'te yerel sezon bitene kadar süreceği söyleniyor. Buna ek olarak, Hindistan hükümetinin gıdaya dayalı sübvansiyonu artırma kararının belirsizliği de var. Uluslararası fiyatlara uyacak şekilde daha yüksek ithalat fiyatları da bekleniyor. Ayrıca, üreticilerin ve armatörlerin Süveyş Kanalı'ndan Güney Afrika'nın güney ucundaki Ümit Burnu'na yöneldiği Kızıldeniz sorunu da var. Bu da yolculuk sürelerini iki haftaya kadar artırıyor. Ekstra maliyetlere neden oluyor. Çin ihracat kısıtlamalarına rağmen ihracatı artıyor.

Yapay zeka ve lazer! Star Wars tarzı ayıklama tarlalara geliyor... Yapay zeka ve lazer! Star Wars tarzı ayıklama tarlalara geliyor...

Potas piyasaları, fiyatlar geçen haftaya göre çok fazla değişmeden kaldı. Nakliye masrafları fiyatları yükseltecek. Kızıldeniz meselesinden biraz endişe duyuyor.

Yine de uluslararası amonyak piyasası 2024'te daha düşük fiyatlara hazırlanıyor.

Güney Kore, Tayvan ve Çin'deki kontrat fiyatlarının da 2024'te azalması bekleniyor.