Ağustos ayının da sonuna gelinmesine rağmen 2019 yılı tarımsal desteklerle ilgili kararnamenin yayınlanmaması çiftçi ve üyesi oldukları ziraat odası, birlik ve kooperatiflerin tepkisini çekerken, kararnameyle ilgili belirsizlik, “Kararname kayboldu, kimse nerede olduğunu bilmiyor” şeklinde espri konusu olmaya başladı. 

TARIM VE HAYVANCILIKTA YILLAR SONRA BİR İLK!

Ülke tarım ve hayvancılığında yıllar sonra bir ilk yaşanıyor! Ağustos ayının da sonuna gelinmesine rağmen 2019 yılı tarımsal desteklerle ilgili kararname yayınlanamadı. Bakanlık kararnamenin neden yayınlanmadığına dair bir açıklama yapmazken, Bakanlık yetkilileri de kararnamenin nerede olduğunu bilmiyor!  

AGUSTOS’TA YAYINLANACAĞI SÖYLENMİŞTİ 

Ziraat odaları başta olmak üzere birlik ve kooperatiflere Ağustos ayında kararnamenin yayınlanacağına dair bilgi verilmesine rağmen söz konusu kararname Ağustos ayında da yayınlanmadı. 

HERGÜN BİNLERCE ÇİFTÇİ ARIYOR!

Tarımsal desteklerin akıbetini öğrenmek için her gün binlerce çiftçi, üyesi olduğu ziraat odası, birlik ve kooperatifi ararken, birlik ve kooperatiflerde üyelerine artık nasıl bir cevap vereceklerini şaşırmış durumdalar. 

BAKANLIK BÜROKRATLARI ARAYANA BÖYLE SÖYLÜYOR!

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, Ziraat Odası, Birlik ve Kooperatiflere, kararnamenin hazırlanarak Cumhurbaşkanlığına gönderildiğini, kendilerinin de yayınlanmasını beklediklerine dair bilgi verirken, bu bilginin de doğru olmadığı ortaya çıktı.  

TDYK’DA UZLAŞI SAĞLANAMADI!

Tarımdan Haber’in aldığı bilgilere göre, tarımsal destekleme miktarlarını belirleyen, Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratlarıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratlarından oluşan Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu (TDYK)’da daha desteklere son şeklin verilmediği kaydediliyor. Destekleme bütçesi ve destekleme miktarlarıyla ilgili TDYK’da uzlaşı sağlanamadığı için kararnamenin de henüz hazırlanmadığı belirtiliyor. 

TARIMSAL DESTEKLER BÜTÇESİNİN ARTIRILMASI İSTENMİYOR 

Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratlarıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratlarının, destekleme bütçesinde anlaşamadıkları kaydediliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratlarının, 2019 tarımsal destekleme bütçesinde bir artış yapılmamasını savundukları ifade ediliyor. Bu durumda 2019 yılı desteklerinde bir artış olmayacağı gibi bazı destekleme kalemlerinin kaldırılması, bazılarında da bütçesinin düşürülmesi gündeme gelecek.