Çiğ sütte niyetleri belli oldu! Üretici temsilcilerini davet etmeyerek sanayici temsilcileri ile süt fiyatını belirlediler. Belirledikleri fiyatı da bir kişi üzerinden kamuoyuna servis edip, Ulusal Süt Konseyi toplantısı öncesi baskı kurmaya çalıştılar. Çiğ süt fiyatlarında bugün olağanüstü bir durum yaşandı. Üretici dört gözle Ulusal Süt Konseyi’nin toplanmasını beklerken, haber Tarım Bakanlığının sanayici ve market temsilcileri ile yaptığı özel ve gizemli toplantıdan geldi. Söz konusu toplantıyla ilgili olarak önce üretici birliklerinin de katıldığı yönünde bilgi servis edilirken, bu bilginin asparagas olduğu ortaya çıktı.

NİYETLERİNİ ELE VERDİLER

Üretici birliklerinden gelen tepkiler üzerine bu sefer ‘marketlerle bir araya geldik süt fiyatlarına zam yapılmasın’ görüşmesinin yapıldığı yönünde bir bilgi servis edildi. Sözde bu açıklamayla yaşanan skandalın üstü örtülmeye çalışıldı. Ancak basına servis edilen son açıklamayla niyetlerini ele verdiler.

Bugüne kadar üretici birliklerine hiçbir fiyat beyan etmeyen Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, bugün sanayici ve marketlerle yaptığı toplantıda çiğ süt fiyatlarının 2.70 lira olacağını beyan etti. Üretici birliklerin katılmadığı bir toplantıda bu fiyatın beyan edilmesi manidar bulunurken, sanayici ile belirlenen süt fiyatı basına servis edilerek, Ulusal Süt Konseyi toplantısı öncesi üreticiler üzerinde baskı oluşturulmaya çalışıldı.

Tarım Bakanı Yumaklı'nın ithal hayvanlarla çektirdiği fotoğraf Ankara'da gündem oldu! Tarım Bakanı Yumaklı'nın ithal hayvanlarla çektirdiği fotoğraf Ankara'da gündem oldu!

Bütün bu gelişmeler karşısında yazılı bir açıklama yapan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, Tarım ve Orman Bakanlığının sanayici ve market temsilcileri ile yapılan toplantıda belirlenen fiyata imza atmayacaklarını belirterek, “Bu karara imza vermeyiz, kim imzalarsa imzalasın” dedi. 

TÜRKİYE SÜT ÜRETİCİ MERKEZ BİRLİĞİ BAŞKANI KESKİN: BİZ BU FİYATIN ALTINA İMZA ATMAYIZ

Keskin, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: "Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından organize edilen çiğ süt fiyatının belirlenmesine ilişkin toplantıya market zincirlerinin yöneticileri çağrıldı,  çiğ süt üreticileri çağrılmadı.
Çiğ sütle ilgili zoom üzerinden yapılan toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Başkanı Tarık Tezel, Ambalajlı Süt Üreticileri Derneği(ASÜD) Başkanı Harun Çallı, BİM marketler zincirini temsilen Galip Aykaç, A101 adına Erhan Bostan, CarrefourSA adına Ali Nadir Akan, ŞOK mağazalarını temsilen Ziya Kayacan ve Migros adına Özgür Tort katıldı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin Ulusal Süt Konseyi üyesi olarak “Bizim olmadığımız toplantıda bir karar alınmasına biz imza vermeyiz”. Dedi. Üreticinin temsilcisi ve üreticiler olarak hep iyi yönden bakmaya gayret gösterdik. Bugüne kadar üretim durmasın üretimden çekilmeyelim diye zararına üretim yaptık. Toplantıya bizim davet edilmeyip üreticinin olmadığı bir yerde kimse karar alamaz. Tek taraflı alınan karara da biz imza vermeyiz. Kim imzalayacaksa imzalasın dedi.