TARIMDAN HABER ÖZEL / 2023 yılı destekleri dün Resmi Gazete’de yayınlanırken, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, desteklerde yapılan artışlarla ilgili bir açıklama yaptı. Yumaklı’nın özellikle mazot gübre destek bütçesindeki artışla ilgili yaptığı açıklama dikkat çekti. 

Çiftçiler tarım il/ilçe müdürlüklerine müracaat edebilecek! İcmaller dün askıya çıktı! Çiftçiler tarım il/ilçe müdürlüklerine müracaat edebilecek! İcmaller dün askıya çıktı!

BAKAN YUMAKLI'NIN AÇIKLAMASI ÇİFTÇİNİN MAZOT DESTEĞİNDEKİ KAYBINI ORTAYA KOYDU!

Yumaklı, 2023 yılı mazot gübre destek bütçesinin yüzde 31,6 oranında artırılarak 21,1 milyar liraya çıkarıldığını belirtti. 

MAZOT GÜBRE DESTEK BÜTÇESİNDEKİ YÜZDE 31,6 ORANINDAKİ ARTIŞIN TAMAMI MAZOT DESTEĞİNDE KULLANILACAK!

2023 yılı gübre desteğinde hiçbir artışa gidilmezken, mazot gübre destek bütçesindeki yüzde 31,6 oranındaki artışın tamamı mazot desteğinde kullanılacak. 

Mazot desteğindeki yüzde 31,6 oranındaki artış, son bir yılda mazot fiyatlarına gelen zamla karşılaştırıldığında ise çiftçinin aleyhine bir tablo ortaya çıkıyor. 

SON BİR YILDA MAZOT FİYATI YÜZDE 74 ARTTI! 

Geçtiğimiz Eylül ayında mazot fiyatı ortalama 23 lira iken, gelinen noktada bir litre mazot fiyatı 40 liraya çıktı. Bu rakamlara göre son bir yılda mazot fiyatı yüzde 74 artarken, mazot destek bütçesinin ise gelen zamların yarısından daha az artırıldığını gösteriyor. 

MAZOT DESTEĞİ ORANSAL OLARAK ARTSA DA ÇİFTÇİ REEL ANLAMDA ALACAĞI DESTEKLE GEÇEN YILA GÖRE DAHA AZ MAZOT ALABİLECEK!

Buna göre mazot gübre destek bütçesi 2022 yılına göre oransal olarak artmış gibi görünse de çiftçi reel olarak geçen yıl aldığı mazotun ancak yarısını alabilecek.