Milli Gazete'den Mehmet Fahri Özkan'ın haberine göre, gıda krizi tüm dünyada gündemleri işgal ederken, Türkiye’de ise sadece siyasi nutuklarla geçiştiriliyor. Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Hançalar Mahallesi’nde, ekip biçtikleri tarım arazilerinin sessiz sedasız ihaleye çıkarıldığını öğrenen çiftçiler, duruma tepki gösterdi. İhaleye, Ankara merkezli tek bir firmanın başvurması, sürecin çiftçilere haber verilmeden yürütülmesi ve kiralama ücretinin dönüm başı 10 TL gibi cüzi bir tutar olarak belirlenmesi, peşkeş iddialarını gündeme getirdi.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen tarım ve gıda krizi için çözüm yolları aranırken, Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Hançalar Mahallesi’nde tarım arazilerinin ihale ile peşkeş çekildiği iddia edildi. Hançalar sınırları içerisinde bulunan 10 parsele bölünmüş, toplamda ise 12 bin dönümlük alana sahip tarım arazileri ile ilgili olarak 27 Temmuz’da düzenlenecek ihale ile birlikte ilk etapta 3 bin dönümünün komik bir rakama kiraya verileceğini öğrendiklerini aktaran Hançalar Mahallesi Muhtarı Hasan Koparan, arazilerin köylülerde kalması için çağrıda bulundu.

tarım arazisi-1

ARAZİLER GİDERSE TARIM YAPMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

İhaleye konu olan araziler ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Hançalar Mahallesi Muhtarı Hasan Koparan, 4 köyün bu araziler üzerinde çiftçilik yaptığına dikkat çekerek, “Büyük Menderes nehrinin kuruması ile birlikte sulu tarım yapma şansımız kalmadı. Daha yüksek rakıma sahip bu arazilerde bizler tarım faaliyetlerimizi yürütmeye devam ediyoruz. Bu araziler bir firmaya peşkeş çekilirse eğer köylerimizde tarım yapmamız mümkün değil” dedi.

ciftci-3

İSTENEN BEDEL, PEŞKEŞ ÇEKİLDİĞİNİ DÜŞÜNMEMİZE NEDEN OLUYOR

Araziler ile ilgili 27 Temmuz’da ihalenin gerçekleştirileceğini ifade eden Koparan, ihale süreci ile ilgili olarak köylülere bilginin geç verildiğini vurgulayarak, “Gerçekleştirilecek ihale ile ilgili haberin bize geç verilmesi ve ihale şartlarının puana bağlı olarak organize edilmesi ile birlikte ihaleye köylülerimiz giremiyor. İhale için Milli Emlak’tan bilgi aldık. Bize verilen bilgiye göre ihaleye Ankara merkezli bir firma başvurmuş ve bu firma dışında bir firma daha yok. İhalede dönüm başına belirlenen 10 TL’lik kira ücreti ise komik. İstenen bedel arazilerin peşkeş çekildiğini düşünmemize sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

“İHALEYE ÇİFTÇİLERİMİZİ ALIN BİZ DAHA YÜKSEK RAKAM ÖDEMEYE HAZIRIZ”

İhale şartlarına köylülerinde dahil edilmesi gerektiğini ifade ede Koparan, yasa ile birlikte hazine arazilerinin işletilmesine izin verilirken arazilerin satışı konusunda da bilgi verilmesi gerektiğini belirterek, “Bizim istediğimiz bu arazileri bir firma değil köylülerimiz işletmeye devam etsin. Yöreye yabancı bir firmaya dönümü 10 TL’den verileceğine biz köylüler bir araya gelir istenen rakamın daha üstünü veririz. Yeter ki çiftçilerimiz burada tarımsal faaliyetlerini yürütmeye devam etsin” diye konuştu.