Çorum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, haşhaş ekim başvurusu süresinin uzatılmasıyla ilgili bir duyuru yayınladı. Duyuruda, haşhaş üretimi yapan çiftçilerin mağduriyet yaşamaması için haşhaş ekim izin başvurusu işlemlerinin 30 Kasım 2023 tarihi gün sonuna kadar uzatıldığı kaydedildi. 

Yapılan duyuruda şunlar kaydedildi: "20 Haziran 2015 tarihli ve 29392 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan ve halen yürürlülükte bulunan 14/05/2015 tarih 2015/7725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre hinterlantımız içerisinde yer alan ve haşhaş üretimi yapan üreticilerin mağduriyet yaşamaması amacıyla Daire Başkanlığımızdan HÜBAS üzerinden haşhaş ekim izin başvurusu işlemleri 30 Kasım 2023​ tarihi gün sonuna kadar  uzatılmıştır"

Tarım İl Müdürlüğünden arpa tohumu hibe çağrısı! Tarım İl Müdürlüğünden arpa tohumu hibe çağrısı!

HAŞHAŞ EKİM İZNİ HANGİ İL VE İLÇELERDE VERİLİYOR?

Haşhaş ekimine bütün bölgelerde izin verilmezken, sadece belli bölgelerde müsaade ediliyor. Haşhaş ekimine izin verilen il ve ilçeler şunlar... 

20/06/2015 tarihli ve 29392 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2015/7725 sayılı Kararname ile; Afyonkarahisar, Amasya, Burdur, Çorum, Denizli, Isparta, Kütahya, Tokat, Uşak illerinin tamamı ile Balıkesir ilinin Balya, Bigadiç, Dursunbey, İvrindi, Kepsut, Savaştepe ve Sındırgı ilçeleri, Eskişehir ilinin Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, Mahmudiye, Mihalıççık, Seyitgazi ve Sivrihisar ilçeleri, Konya ilinin Ahırlı, Akören, Akşehir, Beyşehir, Derbent, Doğanhisar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Seydişehir, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak ilçeleri, Manisa ilinin Şehzadeler, Yunusemre, Demirci, Gördes, Köprübaşı, Kula, Sarıgöl ve Selendi ilçelerinde olmak üzere toplam 13 ilde haşhaş ekimi ve çizilmemiş haşhaş kapsülü üretimine müsaade ediliyor. 

HAŞHAŞ EKİM İZNİ NASIL ALINIR? 

Haşhaş ekimine müsaade edilen yerlerde üreticilerin; 1 Temmuz - 30 Ekim tarihleri arasında mahalli TMO teşkilatına müracaat etmeleri gerekiyor. 

KİMLERE HAŞHAŞ EKİM İZNİ VERİLMEZ?

-Yasal süresi içerisinde müracaat etmeyenlere,

-Yanlış beyanda bulunanlara,

-Form dilekçesi üretici ve muhtar tarafından imza edilmeyenlere,

-Kontrol imkânı olmayan yerlerde ekim yapmak isteyenlere,

-18 yaşını bitirmemiş olanlara,

-Ekimden sebepsiz vazgeçenlere,

-3298 sayılı Kanunun 4 ncü maddesi hükümleri veya Türk Ceza Kanununun kaçakçılıkla ilgili maddelerine göre kesinleşmiş mahkûmiyeti bulunanlara, haşhaş ekim izni verilmez.

ÜRETİCİ BAŞINA EKİM İZNİ LİMİTİ KAÇ DEKARDIR?

Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen ekim yerleri içerisinde kalan yerleşim yerleri için TMO tarafından belirlenen limit çerçevesinde haşhaş ekim izni veriliyor. 

HAŞHAŞ EKİMİNDE HANGİ HALLER KAÇ EKİM SAYILIR?

-İzin belgesi almadan ekim yapmak,

-İzin belgesinde kayıtlı alandan fazla alana ekim yapmak,

-İzin belgesinde kayıtlı tarladan başka tarlaya ekim yapmak, kaçak ekim sayılır.