Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, borç yapılandırılmasına ilişkin olarak bir açıklama yaptı. 'Borç Yapılandırmasında Tarihi Fırsat' başlığı ile yapılan açıklamada, 14 yıl sonra ilk defa Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarının borçlarının Devlet destekli yapılandırılacağı kaydedildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Ortaklarımıza önemli avantajlar getiren yapılandırmanın en dikkat çekici noktası, 2003 yılında 4876 sayılı Kanun ile borçların yapılandırılmasına ilişkin son hukuki düzenlemeden 14 yıl sonra, ilk defa Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarının borçlarının Devlet destekli yapılandırılıyor olması olacak.

BAŞVURU 3 AY İÇİNDE YAPILMALI

Ortaklarımız Kanunun yayım tarihi olan 08.03.2017'den itibaren 3 aylık süre içerisinde ortağı olduğu kooperatif ya da hizmet bürosuna başvuruda bulunabilecek. Uygulamadan Tarım Kredi Kooperatiflerine vadesi geçmiş borcu bulunan yaklaşık 34 bin ortak yararlanabilecek.

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILACAK?

Yapılandırmaya ilişkin 6824 sayılı Kanun, Cumhurbaşkanımızca onaylanmış olup ilgili kanun kapsamında 31.12.2016 tarihi itibariyle takip hesaplarında izlenen kredi alacakları yapılandırılacak.

YÜZDE 5 FAİZ UYGULANACAK

Yapılandırma kapsamındaki alacaklara vade tarihlerinden itibaren temerrüt faizi yerine % 5 faiz uygulanarak hesaplanan borçlar defaten ödenebileceği gibi % 20'si peşin tahsil edilmek suretiyle 4 yıl boyunca % 5 faiz oranı ile taksitlendirilebilecek.

FAİZİN YÜZDE 6'SI HAZİNE TARAFINDAN KARŞILANACAK

Yapılandırmaya esas tutarın belirlenmesinde ve taksitlendirmeye ilişkin faiz işlemlerinde, ortaklarımıza % 5 oranında faiz uygulanacak olup, % 6 oranındaki faiz ise Hazine Müsteşarlığı tarafından karşılanacak.

ORTAKLARIN OLUMSUZ SİCİLLERİ SİLİNECEK

Ayrıca 5834 sayılı Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkındaki Kanun ile diğer kredi kuruluşlarına ve Kurumumuza olan vadesi geçmiş borçlar nedeniyle bankalardan kredi kullanamayan ortaklarımızın, en geç 27 Temmuz 2017 tarihine kadar borçlarını defaten ödemeleri veya yapılandırmaları halinde banka ve kredi kuruluşlarındaki olumsuz sicilleri de silinecek.

KEFİLLİKTEN DOĞAN SORUMLULUKLAR KALDIRILACAK

Yine, sorunlu kefilliklerin çözümüne ilişkin 2007 yılında çıkarılan 5661 sayılı kanunla getirilen kolaylıktaki süre de 6824 sayılı Kanunla, 31.12.2007 tarihinden, 31.12.2017 tarihine çekilerek, yararlanma süresi genişletilmiştir. Böylece 2004 ve daha eski vadeli borcu bulunan kefillerin kendi borçlarını 31.12.2017 tarihine kadar ödemeleri ya da yapılandırmaları halinde kefillikten doğan sorumlulukları kaldırılacaktır.

Uygulamanın ortaklarımıza hayırlı olmasını dileriz"