Milli Gazete’nin haberine göre, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban satış alanları olmak üzere piyasalarda hareketlilik yaşanıyor. Ekonomik sıkıntıların çözülemediği günlerde piyasaya Kurban Bayramı’yla birlikte 20-24 milyar liranın girmesi bekleniyor. Kurban Bayramı’nın önemini ve ekonomiye yönelik yansımalarını Yeni Bir Dünya Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Selman Esmerer ile konuştuk.

“HAYVAN BESİCİLERİ İÇİN BEREKETLİ BİR DÖNEM OLUYOR”

YENİAD Genel Başkanı Selman Esmerer, Kurban Bayramı’nın ekonomiye yönelik katkılarıyla alakalı yaptığı açıklamada, “Kurban Bayramı’yla birlikte ekonomide de de hareketlenmeler oluyor. Özellikle hayvan besicileri için bereketli bir dönem oluyor. Kasaptaki et fiyatlarına göre, yıldaki bir defalık kesim besicinin lehine oluyor. Besici vatandaşlarımız tabii çok büyük emek sarf ediyorlar. Nakliye, çadır, 15 günlük satış süresi gibi büyük bir emek harcanıyor. Kurbanın hem maddi hem manevi yönü var. Özellikle et yiyemeyen, durumu olmayan kardeşlerimize de et ulaşıyor. Fakir zengin arasında bir köprü oluşuyor. Bu güzellik bayram olarak yaşanıyor” dedi.

“TATİLİ TADINDA BIRAKMAMIZ LAZIM, BİZİM ÜRETMEMİZ GEREK”

Bayram tatili konusuna değinen Esmerer, “Bayramlarımız bizim için önemli ve güzel günler. Bayramda aile büyüklerimizi, akrabalarımızı ziyaret ediyoruz, sevinçli vakitler yaşıyoruz. Fakat bayramı bir tatil aracı görmemek gerekir. Son yıllarda bayram tatillerinin uzatılması gündeme geliyor. Biz bunun taraftarı değiliz. Milli bayramlarımız, çalışanların yıllık izinleri var. Bir de böyle izinler çıkınca ciddi manada bir üretim eksikliği ortaya çıkıyor. Tatilleri tadında bırakmamız lazım. Türkiye’nin üretime ihtiyacı var, çalışmaya ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİ VE BESİCİ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR”

Üretimin önemini yineleyen Esmerer, Türkiye’nin tarım ve hayvancılıkta zor günlerden geçtiğini söyledi. Esmerer, “Çiftçi ve besici emeğinin karşılığını alamıyor, bu da tarımda ve hayvancılıkta üretimi etkiliyor. Biz çok önemli topraklara sahibiz fakat değerlendiremiyoruz. Tarım ve hayvancılıkta kendine yetemeyen ülkemiz ithalata yönelmek zorunda kalıyor. Geçtiğimiz kurban bayramlarında angus furyası oldu. Yerli hayvancı desteklenmedi ve angus getirildi. Bunlar doğru politikalar değil. Kendi kurbanımızı kesecek kadar hayvanı yetiştirmemiz, kasapların et ihtiyacını karşılamamız gerekir. Bunlar da ancak iyi politikalarla olur” diye konuştu.