Mersin Anamur Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, Ziraat Bankası'nca çiftçilere verilen düşük faizli kredilerde faiz oranlarının yükseltilmesini ve uygulanan tarım politikalarını değerlendirdi. 

Üreticilerin faiz oranları nedeni ile endişeli olduğunu belirten Gümüş, "Seralarda kullanılan bakım kredisi ödemeleri 2 yıldan 1 yıla indirildi. Dönüm başına bakım kredileri ise, 12 binden 9 bin TL'ye, 9 binden 7 bin 200 TL'ye, son olarak da 6 bin 300 TL'ye indirildi. Üreticiler seracılık finansmanı için yatırım kredilerini 7 yıla kadar birinci yıl faiz oranları 2.75'ten başlayıp, daha sonraki yıllarda 5.5 ile kullandı.

Şimdi ise, yatırım kredilerinde 1'inci yıl yüzde 4 ile başlayıp, devam eden yıllarda ise yüzde 8 ile devam ediyor. Bu durum karşısında üreticilerimiz zorlanıyor. Tarımda üretmek istiyorsak faiz oranlarını en azından eski haline getirilmeli, imkanları biraz daha iyileştirilmeliyiz" diye konuştu.

TÜM ZOR ŞARTLARA RAĞMEN ÜRETİM YAPAN ÇİFTÇİMİZİ KÜSTÜRMEYELİM

Atılması gereken adımlar noktasında yetkililere çağrıda bulunan Gümüş, "Tarım sorunlarını çözemeyen ülkelerin; turizm, sanayi, enerji teknolojisi sorunlarını çözmesi mümkün değildir. Tarlasında, bağında, bahçesinde tüm zor şartlara rağmen inadına üretim yapan çiftçilerimizi küstürmeyelim. Çiftcilerimiz tarımı bırakırsa 81 milyon insanımızın karnını kim doyuracak? Ülkemize gelen 35-40 milyon turistin karnını kim doyuracak? 5-6 milyon mültecinin karnını kim doyuracak? Tarım politikamızı gözden geçirerek, tarıma ve çiftcilerimize hak ettiği degeri vermeli, Dünya Türk Tarım Birliği'ni emperyalist güçlere rağmen kurmalıyız" ifadelerini kullandı.