Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonların beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin detaylarını dün Beştepe'de açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT düzenlemesinde herhangi bir yaş sınırı olmayacağını, düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olma hakkı kazanacağını söyledi.

Peki, Tarım Bağkur’lu olan çiftçiler EYT’den nasıl yararlanacak? Mevcut şartlarda 4/a statüsünde olduğu gibi Tarım Bağkur’unda da yaş şartı aranmayacak. Düzenleme 1999 öncesi işe başlayan bütün çalışanlar için yani eski sistemdeki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli olacak. 

Tarımda hangi girdilerin maliyeti daha fazla arttı! Veteriner harcamaları rekor kırdı! Tarımda hangi girdilerin maliyeti daha fazla arttı! Veteriner harcamaları rekor kırdı!

Bütün detaylar EYT ile ilgili kanun düzenlemesi yapılınca ortaya çıkacak. Ancak kanuni düzenleme yapılarken, Tarım Bağkurlular için tarım arazisi dikkate alınırsa Tarım Bağkurlular için sigorta girişi 28 yıl geriye çekilebilecek. Bu da 2000 sonrası Tarım Bağkurlu olanlar için EYT'den yararlanma imkanı getirecek.

Bilindiği üzere Toprak Mahsulleri Ofisi'nce üreticiden satın alınan ürün bedelleri üzerinden 1 Nisan 1994 tarihinden itibaren yüzde 1 oranında Bağ- Kur primi kesilerek yasal süresi içinde ilgili Bağ-Kur İl Müdürlüğü hesaplarına yatırılırdı. Bu tarihte sigorta girişi olmayan, adına tarım arazisi olup tütün, fındık, çay gibi ürünlerini Ofis'e satanlar için kesilen bu primleri almak mümkün olabilecek. Böylece emeklilik başlangıcı 28 yıl önceye çekilebilecek. Ancak söz konusu kanun çalışmasında bu konunun yer alıp almayacağı taslak ortaya çıkınca belli olacak.