Samsun'da genç çiftçi proje kapsamında dağıtılan küçükbaş hayvanların veba hastalığından öldüğü iddialarını yerinde inceleyen Zeybek, yapılanın devletin şanına yakışmadığını söyledi. Zeybek, "Üreticilerin desteklenmesi, gelir artışı sağlanması için verilen hibeleri destekliyoruz.

Ülkemizde dağıtılan küçükbaş hayvanlarda görülen Veba hastalığı nedeniyle; hayvanların telef olması büyük ekonomik kayıplara neden olurken, çiftçilerde ise moral bozukluğu ve kaygılar yaratmıştır. Hayvan üreticisi gençlerimize verilen hibe desteği; yandaş şirketlerden alınan 500 TL değerinde olan hayvanların, 1000 TL değer üzerinden genç çiftçilere sözleşme imzalatıldığı görülüyor.

Vebalı, hastalıklı, kabahatli hayvan verilmesi devletin şanına yakışmıyor. İktidar yöneticileri Allah için bir defada rantsız, doğru bir iş yapsın ne olur! Üreticilerin büyük umutlarla beslemiş olduğu hayvanlarının telef olması ekonomik kayıpların yanında, başta Havza ve bölgedeki hayvan üreticilerini tedirgin etmektedir” ifadelerini kullandı.

Abalıoğlu Lezita grevinde işçilerden Cumhurbaşkanına çağrı! Abalıoğlu Lezita grevinde işçilerden Cumhurbaşkanına çağrı!

YASAL İŞLEM BAŞLATILMALI

Zeybek açıklamasında şunları söyledi: "Tarım ve Orman Bakanlığının bu projelerden sorumlu birimleri hastalıklı hayvan dağıtımı ile hastalığın yurt geneline yayılmasına zemin hazırlamışlardır. Bu hastalıklı hayvanlar hangi ülkelerden getirildiği ve hangi şirketlerden alındığının aydınlanması için mücadele edeceğim. Bakanlık ilgililer hakkında yasal işlem başlatarak gereğini yapmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığının bazı yetkilileri yaptıkları açıklamalarda; ölen hayvanların yerine yeniden hayvan vereceklerini açıklamaktadırlar.

Bu çiftçi kardeşlerimize konuyu kapatın konuşmayın demektir, verilen emeklerin karşılığını ve umutları yok edenler mutlaka cezalarını bulmalıdır. Bu hayvanların dağıtımını yapanlar devleti ve üreticileri büyük zarara uğratırken, hayvan ölümlerinin kamuoyundan gizlenmesi için konuyu kapatabilmek için büyük çaba gösterdiklerini tespit ediyoruz. Konuyu TBMM gündemine taşıyacağız ve olayın aydınlanması için Meclise araştırma önergesi vereceğiz.

Konunun takipçisi olacağım. Genç çiftçi proje kapsamında hayvanları veba hastalığından ölen çiftçilerin zararlarının tamamının karşılanması gerekmektedir. Vebalı hayvandan bir üreticiye hastalık bulaşmasının ise baskı ile örtülmeye çalışıldığı, çıkar çevrelerinin olayı kamuoyundan saklamaya çalıştığı ve üreticilere konuyu kimseye söylemeyin diye baskı yapıldığı ifade edilmektedir. Ayrıca üreticiye hayvan dağıtımı yapılırken mutlaka ilgili birimler tarafından sağlık kontrolleri mutlaka yapılmalı, sorumlular hesap vermelidir."