Tarım ve Orman Bakanlığının hayvancılık desteklemeleri çerçevesinde en önemli desteklemelerden biri olan  buzağı desteklemesinin  2. Dönem başvuru tarihlerinde sona yaklaşılınıyor.

Buzağı Desteği ne kadar olacak ?

Buzağı desteği destekleme miktarları, 4 ay ve üzeri buzağılara 350 TL/baş, bunlardan bakanlıktan izinli Etçi veya Kombine ırk boğaların tohumlamasından doğan buzağılara 600 TL/baş döl kontrollü boğanın yavrusu (ilave) 50 TL/Baş yetiştiricilik bölgesi illeri (ilave) 200 TL/baştır. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığının yetiştirici bölgesi olarak belirlediği 22 ilde buzağı başına ilave 100 lira olan desteği ise yüzde 100 artırılarak 200 liraya yükseltildi. Böylece 22 ilde yetiştiricilerimize buzağı başına toplamda 900 lira ödeneceği tahmin ediliyor.

Tarım Bakanlığının 4 yıllık hayvancılık yol haritasında büyük öngörüsüzlük! Binlerce üretici destek alamayacak! Tarım Bakanlığının 4 yıllık hayvancılık yol haritasında büyük öngörüsüzlük! Binlerce üretici destek alamayacak!

Nasıl başvuru yapılacak ?

 Yetiştiriciler başvurularını üyesi oldukları Yetiştirici Birlikleri veya Kooperatifler aracılığı ile Birlik veya Kooperatif üyeliği olmayan yetiştiriciler ise İl/İlçe Müdürlüklerine   şahsen giderek başvuru  yapabilecekler.

İki dönem halinde yatırılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ocak 2021'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Buzağı destek ödemelerindeki unsurlar neler ?

  • Her buzağı için bir kez destekleme ödemesi yapılacak ve çoklu doğumlarda her bir buzağı için desteklemeden faydalanılacak.
  • Ödemeler, iki dönem halinde gerçekleştirilecek. Belirlenen illerde doğan ve gerekli şartların sağlandığı buzağılar için ek destek verilecek.
  • Etçi veya kombine ırk boğalardan veya bu ırkların bakanlıktan izinli tabii tohumlama boğalarının tohumlamasından doğan buzağılar için de gerekli şartları taşımaları durumunda destekleme ödemesi yapılacak.
  • Suni tohumlama şartı aranan desteklerde, suni tohumlamanın, buzağının doğum tarihinden 210-295 gün öncesinde Türkiye'de yapılmış ve bilgisinin e-Islah Veri Tabanı'na kaydedilmiş olması gerekecek.
  • İşletmede, destekleme şartlarını sağlayan buzağı sayısına göre kademeli olarak, buzağı başına oluşan toplam destekleme tutarının 1-20 başa kadar tamamı, 21-100 başa kadar yüzde 75'i, 101-500 başa kadar yüzde 50'si ödenecek