Buğday hasadı Türkiye’nin hububat üretim merkezi sayılan stratejik bölgelerde başladı. İklimsel etkilerin hasadı nasıl etkileyeceği, rekoltenin nasıl alınacağı merak konusu… Çukurova, Güneydoğu, Antalya ve Söke’de başlayan hasat TMO’nun verdiği yüksek alım fiyatından sonra çiftçinin yüzünü güldürecek mi? Taban Gıda CEO’su Hasan Hacıhaliloğlu, “Ülkemizdeki hasat beklentisi geçen yılın rakamları kadar düşük olmaması yönünde. Bu yıl ciddi yağış aldık, iklimsel şartlar daha verimli bir hasat geçireceğimizi gösteriyor. Yaşanan ekonomik krizler ve uygulanan tarım politikaları çiftçiyi üretimden uzaklaştırdı ve dolayısıyla ekim alanlarının azalması buğday üretim oranlarının istenen seviyelere ulaşmasının önüne geçiyor. Türkiye yeni tarım politikaları ile uzun vadeli planlar yaparak verimli tarım arazilerini doğru kullanmalı” dedi.

Geçtiğimiz yıl 1,6 milyon ton buğday ticareti yaparak yurtiçinde oyun kurucu olarak sektörü domine eden Taban Gıda yurtiçinde yüzde 20 pazar payına sahip…

Hasan Hacıhaliloğlu “TMO’nun hamlesini doğru buluyorum.”

Buğday alım fiyatını zaten 6.500 TL’nin altında beklemiyorduk” diye belirten Hacıhaliloğlu, “Bu yıl TMO, primle birlikte 7.050 TL alım fiyatı açıkladı ki bu rakam sektöre can suyu oldu. 1.000 TL’lik desteğin sonbaharda verileceğini göz önünde bulundurduğumuzda USD bazında verilmiş en yüksek alım fiyatı ile karşılaştık. Buğdayda dünya ortalaması olan 420 $ ‘a yaklaştık. Bu rakam önümüzdeki yıl ekilebilen alanların oranını da arttırabilir” dedi. Türkiye’de buğday bulunabilirlik sorunun olmadığının altını çizen Hacıhaliloğlu “Ülkemiz her yıl yaklaşık 10 milyon ton buğday ithal ediyor. Bu rakamın yaklaşık 2,5 milyon tonu kendi tüketimimiz için. Türkiye’de ne buğday ne de mısır için bulunamama, tedarik edilememe gibi bir problem yok. Gerekli olan miktar Rusya’dan kolaylıkla temin edilebilir ancak maliyetleri yüksek kalabilir” dedi.

“Bu yıl buğday rekoltesinde artış bekliyoruz.”

Bu yıl geçen yıllara göre daha yüksek miktarda buğday rekoltesi beklediklerini belirten Hasan Hacıhaliloğlu “TÜİK ile bizim tahminlerimiz arasında yüzde 10 – 15 fark oluyor. TÜİK bu dönem için 19,5 milyon ton buğday rekoltesi bekliyor. Ancak biz yaklaşık 17 milyon ton olacağını tahmin ediyoruz. USDA raporlarındaki beklenti de bu yönde. Mısırda rekoltede dünya ortalamasının üzerindeyiz. Mısırın buğdaya göre üretim maliyeti daha yüksek ancak rekolteye bağlı olarak getirisi de daha fazla. Bu nedenle Türkiye’de buğday ekim alanları mısıra kayıyor.”

“Ukrayna hasatı gerçekleştiremezse dünyayı çok daha kötü bir senaryo bekliyor.”

Ukrayna'da yıllık 60-70 milyon ton civarında hububat ve yağlı tohum üretimi yapılıyor. Yıllık aşağı yukarı 20 milyon ton buğday, 10 milyon ton mısır ihraç ediyor. Taban Gıda CEO’su Hasan Hacıhaliloğlu, ‘Buğday ekim alanlarında şimdiden yüzde 30'luk bir kayıptan söz ediliyor. Mısır tarafında ise Mayıs ayı ekim zamanıydı. Geçen yılın aynı dönemine göre ekim oranı yüzde 50'de kaldı. Ukrayna'da limanların çalışmaması da en büyük sorunlardan biri. Hasatın yapılabilmesi için savaş ortamını bir kenara koyarsak, Ukrayna’nın uygun fiyattan akaryakıt bulabilmesi ve bu ürünün dünya piyasalarına ulaştırılabilmesi oldukça zor. Hasata bir ay kala Ukrayna hasatı gerçekleştiremezse dünyayı çok daha kötü bir senaryo bekliyor.” diye belirtti.