TARIMDAN HABER ÖZEL / Buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergisi yüzde 130'a çıkarıldı, buğday fiyatları bu karardan nasıl etkilendi? Resmi Gazete’de dün yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile gıda ürünlerine ilişkin olarak ithalat rejimi kararı kapsamında gümrük vergisi oranlarında düzenleme yapıldı.

BUĞDAY, ARPA VE MISIR İTHALATINDA GÜMRÜK VERGİSİ YÜZDE 130'A ÇIKARILDI

Buna göre, buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergisi yüzde 130'a yükseltildi. Hasat dönemi öncesinde alınan karar gereğince ithalat rejimi uygulamasına göre buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergisi yüzde sıfırdan yüzde 130'a yükseltilmiş oldu.

Peki, hububat ithalatında gümrük vergisinin sıfırdan yüzde 130’a yükseltilmesi, iç piyasada buğday fiyatlarını nasıl etkiledi?

-Buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergisinin sıfırdan yüzde 130’a yükseltmesi, iç piyasada buğday fiyatlarını olumlu etkiledi. Kararın ardından Ticaret Borsalarında dün fiyatların yükseldiği görüldü.

New Holland zirai tarım ekipman fiyatlarına zam yapmadı! New Holland zirai tarım ekipman fiyatlarına zam yapmadı!

-Polatlı Ticaret Borsasında ekmeklik buğday fiyatı 250 lira yükselirken, arpa fiyatlarındaki yükseliş sınırlı kaldı.

-Polatlı Ticaret Borsasında Pazartesi günü ekmeklik buğday ortalama 7050 TL/ton’dan işlem görürken, Salı günü fiyatlar 250 lira artarak 7297 TL/tona çıktı.

-Arpa fiyatları ise Pazartesi günü ortalama 5621 TL/tondan işleme görürken, Salı günü 5639 TL/tondan günü kapattı.