TARIMDAN HABER ÖZEL / Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkarırken, çiftçinin refah payının yükselmesi ve tarımsal üretimde sürdürülebilirlik için stratejik tarım ürünlerinin yeniden fiyat ayarlaması gündeme geldi.

Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, buğday, arpa, mercimek, mısır ve pamuk gibi stratejik ürünlerin olması gereken fiyat aralığını açıkladı.

Tarımdan Haber yazarı Tarımcı’da bugünkü yazısında enflasyon nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığının stratejik tarım ürünlerinin tekrar bir fiyat ayarlaması yapması gerektiğini belirterek, “Desteklemeler ve primler artırılmalıdır. Çiftçimizin yükü ağırlaşıyor, işler zorlaşıyor” dedi.

Tarımda planlı üretime geçildi ancak eldeki tohum miktarı hesap edilemedi! Tarımda planlı üretime geçildi ancak eldeki tohum miktarı hesap edilemedi!

STRATEJİK TARIM ÜRÜNLERİ KAÇ LİRA OLMALI?

Tarımdan Haber yazarı Faik Toy, yaptığı paylaşımda ülkemizde çiftçinin refah payının yükselmesi ve tarımın sürdürülebilirliği için bu yıl olması gereken stratejik tarım ürünlerinin fiyatları açıkladı. Toy, buna göre, ekmeklik buğdayın 12 TL, makarnalık buğdayın 13 TL, kırmızı mercimek 23 TL, arpanın 10 TL, mısırın 8 TL ve pamuğun 23 TL olması gerektiğini kaydetti.

ÇİFTÇİYİ KORUYAMAZSAK TÜKETİCİYİ HİÇ KORUYAMAYIZ!

Bu rakamları bir eleştiri olarak yazmadığını ifade eden Toy, “Mevcut enflasyon ortamında ilk önce çiftçiyi korumamız lazım, çiftçiyi koruyamazsak tüketiciyi hiç koruyamayız, çünkü çiftçi üretemezse tüketici daha çok pahalıya almak zorunda kalır. TMO’nun açıkladığı fiyatlar taban fiyatlardı ve serbest piyasanın bu fiyatların altına düşmemesi için bir taban oluşturmaya çalışıyor, bu fiyatlar yükselmesin demek değildir, açıklanan fiyatın altına inmemesi içindir, gördüğüm kadarıyla serbest piyasada yukarı yönlü artışı bu yıl TMO’da desteklemektedir

TARIMCI: ÇİFTİNİN YÜKÜ AĞIRLAŞIYOR İŞLER ZORLAŞIYOR FİYATLAR YENİDEN AYARLANMALI!

Diğer yandan Tarımdan Haber yazarı Tarımcı da bugünkü yazısında yüksek enflasyona dikkat çekerek, “Enflasyon nedeniyle, Tarım ve Orman Bakanlığının stratejik tarım ürünlerimizde tekrar bir fiyat ayarlaması yapması gerekmektedir. Desteklemeler ve primler artırılmalıdır. Çiftçimizin yükü ağırlaşıyor. İşleri zorlaşıyor” dedi.