Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yi ziyaret ederek, süt üreticisinin sorunlarını iletti. Keskin, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Ulusal Süt Konseyinin açıklamış olduğu ve üreticilerimizin eline geçmesi gereken soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı 4,70 TL dir. Maalesef bu rakamda üreticilerimizin eline geçmemektedir. Üreticilerimiz zaten artan maliyetler karşısında kar etmeden ve hatta zarar ederek üretim yapmaya çalışmaktadır.

SÜT DESTEKLERİNE ARTIŞ YAPILMALI 

Kâr amacı olmadan çalışan süt üretici birliklerimiz, üyelerinin sütünün pazarlanması noktasında KDV, Stopaj, Bağkur, gibi çeşitli vergi kalemlerinin devletimize ödenmesinde de aracılık etmektedirler. Hal böyleyken süte zam olmasa da devletimizin verdiği desteklemeler de yapılacak artışla üreticilerimizin üretime devam etmesi sağlanmalı ve 19 PROTEİN hayvan yeminin çuvalının 180 TL, 21 PROTEİNİN ise 200 TL yi geçmemesi gerekmektedir.

DÜŞÜK SÜT DESTEĞİ KAYITDIŞILIĞA NEDEN OLUYOR

Devletimizin süt destekleme ödemelerinde, süt fiyatı + % 8 KDV fiyatı altında kaldığı sürece kayıt dışı üretim artmaktadır. Destekleme rakamının mutlaka KDV oranından fazla olması gerekmektedir. Devletimizin vergi kaybını önlemesi için desteklerin 50 kuruş olmasını talep ediyoruz. 

VERGİ MÜKELLEFİ OLMAYAN KÜÇÜK ÜRETİCİLERDEN ALINAN YÜZDE 8 KDV YÜZDE 1'E DÜŞÜRÜLMELİ

Hayvancılık sektöründe en büyük girdi kalemlerinden olan arpa, mısır ve diğer hayvan yemlerinin Toprak Mahsulleri Ofisinden alımlarında ve piyasadan hayvan alımlarında KDV oranları vergi mükellefi olan işletmelerde %1 vergi mükellefi olmayan küçük üreticilerimize %8 oranında uygulanmaktadır. Bu oran küçük üreticilerimizi zorlamakta, hatta üretimi bırakıp köylerden, kentlere göç edilmesine neden olmaktadır. Sosyal ve ekonomik açıdan en önemlisi Ülkemiz Tarım ve hayvancılığının sürdürülebilir ve daha refah içerisinde yapılabilmesi ve küçük üreticilerimizin korunması için, vergi mükellefi olmayan üreticilerimizin bu girdi kalemlerinin temininde KDV oranının %1 ‘e indirilmesi konusunda yardımlarınızı beklemekteyiz.

İFLAS EDEN SÜT FİRMALARINDAN ALACAKLAR KAMU ALACAĞI NİTELİĞİNDE DEĞERLENDİRİLMELİ 

İflasını veren (konkordato ilan eden) Süt Sanayi firmalarından alacaklı olan üye süt üretici birliklerimiz, alacaklarını tahsil etmedikleri için firmalara faturalı satışlarından kaynaklı çıkan vergi borcu yükümlülüklerini yerine getirememektedirler. Vergi dairelerince süt birliklerimizin hesaplarına bloke koyulmakta ve hatta icra işlemleri yapılmaktadır. Bu durumda sanayiciden parasını alamayan süt birliklerimiz birde alamadıkları paranın vergi borcuna maruz kalmaktadır. Örnek verecek olursak Yörsan firması konkordato ilan etmiş olup, süt birliklerimiz aracılığıyla pazarlanan ve yörsana satılan sütlerin parası halen alınamamış, birliklerimizde bu satıştan kaynaklı vergi borcuna maruz kaldıkları gibi, üreticilerimiz de sattıkları sütlerin paralarını alamamışlardır. Bu kapsamda 5200 sayılı üretici birliklerimizin iflasını ilan eden süt firmalarından alacaklarının kamu alacağı niteliğinde değerlendirilmesini talep ediyoruz"