ESK'nın Avrupa Birliği ülkelerinden yapacağı 3 bin 750 tonluk dondurulmuş karkas sığır eti ithalatı ihalesini piyasadan gizli bir şekilde yapmasına yönelik tartışmalar giderek büyüyor. Milli Gazete'nin 'Gizemli İhale' başlıklı haberi üzerine resmi internet sayfası üzerinden bir açıklama yapan ESK, ihaleleri daha da gizemli hale getirdi.

ESK'nın söz konusu açıklamasını, 'Gizemli İhale Haberine Gizemli Açıklama!' başlığı ile haberleştiren gazete, şunları kaydetti:

"Kamuoyunda geniş yankı uyandıran 'Gizemli et ithalatı ihalesi' haberimize Et ve Süt Kurumu'ndan (ESK) 'gizemli' bir açıklama geldi. Haberimiz üzerine resmi internet sayfasından bir açıklama yapan ESK, Avrupa Birliği ülkelerinden yapılacak 3 bin 750 tonluk dondurulmuş karkas sığır eti ithalatı ihalesinin piyasadan neden gizli bir şekilde yapıldığını açıklayamadı. ESK'nın bu tavrı, yapılan ihaleleri daha gizemli hale getirdi.

GİZLİ İHALE İLE 3 BİN 750 TON ET İTHAL EDİLECEK

Gazetemizin önceki günkü 'Gizemli İhale' manşet haberi kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Türkiye'nin saygın kuruluşlarından olan Et ve Süt Kurumu'nun hiçbir duyuru yapmadan piyasadan gizli bir şekilde et ithalatı ihalesi yaptığı ortaya çıkmıştı. ESK, piyasadan gizli bir şekilde yaptığı ihalelerle Avrupa Birliği ülkelerinden toplam 3 bin 750 ton dondurulmuş karkas sığır eti ithalatı yapacak. 550 tonluk ihale geçtiğimiz Perşembe günü yapılırken, 3 bin 200 tonluk ihalede bugün yapılacak. Rekabetin oluşması için satacağı sakatatın bile duyurusunu yapan ESK'nın, bu ihaleleri hiçbir duyuru yapmadan gizli bir şekilde, çok az sayıda firmayı davet ederek gerçekleştirmesi dikkat çekmişti.

KAMUOYUNUN CEVABINI BEKLEDİĞİ SORULARIN HİÇ BİRİNE YANIT VERİLMEDİ

ESK'nın, haberimiz üzerine 'Kamuoyuna Duyuru' şeklinde yaptığı açıklamada, manşet haberimizde gündeme gelen ve kamuoyunun cevabını beklediği soruların hiç birine yanıt verilmedi. “Son aylarda artan et fiyatlarına bir müdahale görevi görmeyeceği halde bu ithalat neden yapılacak? Rekabetin oluşması için satılacak sakatatın bile duyurusu yapılırken bu ihalelerin neden duyurusu yapılmadı? Geçtiğimiz Perşembe günü yapılan ihaleye kaç tane firma davet edildi, bu firmalar kimler ve ihaleyi hangi firma kazandı?

Bu hafta Çarşamba günü (bugün) yapılacak ihaleye kaç tane firma davet edildi? Ülke hayvancılığı ve et ihtiyacında; önceden kestirilemeyen, ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen nasıl bir durum yaşandı ki Çarşamba günü yapılacak olan ihalenin, Kamu İhale Kanunu'nun 21'nci maddesinin 'B' bendine göre yapılmasına karar verildi?" sorularını görmezden gelen ESK, sadece “Kurumumuz dönem dönem çeşitli ihaleler gerçekleştirmekte olup, bazı basın yayın organlarında yer verilen, söz konusu ihalelerin mevzuata uygun olmadığına yönelik iddialar gerçeği yansıtmamaktadır" demekle yetindi.

MEVZUAT BAHANELİ SAVUNMA

Ancak bu açıklama ihalelere yönelik 'gizemi' daha da artırdı. Çünkü haberde ihalelerin mevzuata aykırı bir şekilde yapıldığı iddiası bulunmadığı halde ESK'nın, “ihalelerin mevzuata uygun olmadığına yönelik iddialar gerçeği yansıtmamaktadır" şeklinde cevap vererek ihaleler üzerinde oluşan soru işaretlerinin üzerini örtmeye çalışması dikkat çekti.

MEVZUATA UYGUN OLMASI EL ALTINDAN YAPILMASINI MEŞRULAŞTIRMIYOR

ESK, ilk ihaleyi iç mevzuatına, bugünkü ihaleyi de Kamu İhale Kanunu'nun 21'nci maddesinin 'B' bendine göre gerçekleştirecek. Ancak bu ihalelerin mevzuata uygun bir şekilde yapılması, ihalelerin el altından, gizli bir şekilde yapılmasını meşrulaştırmıyor.

ESK BİLE SEKTÖRDEN HABERSİZSE VATANDAŞ NE YAPACAK?

Diğer yandan bugün yapılacak 3 bin 200 tonluk ihalenin, Kamu İhale Kanunu'nun sadece olağanüstü durumlar için geçerli olan 21'nci maddesinin 'B' bendine göre yapılıyor olması bu ihaleyi tartışmalı hale getirirken, sektörde de büyük bir skandalın yaşandığını gösteriyor. Çünkü sektörü düzenleyici bir kurum olan ESK'nın, et piyasasında, önceden kestiremediği, ani ve beklenmeyen veya önceden öngöremediği nasıl bir durum yaşandı ki ihale, Kamu İhale Kanunu'nun 21'nci maddesinin 'B' bendine göre yapılıyor? Türkiye et piyasasında ESK'nın bile öngöremedi veya kestiremediği gelişmeler yaşanıyorsa o zaman artan et fiyatları karşısında üretici ve tüketici ne yapacak? Kamuya karşı sorumluluğu bulunan ESK'nın bunların cevabını vermesi gerekmiyor mu?

İHALEYİ ALAN FİRMALARA TATLI KAR BIRAKACAK

Öte yandan Avrupa Birliği ülkelerinden yapılacak et ithalatı, ESK'nın iki ihalesini kazanan firmalara tatlı karlar bırakacak. Sektör temsilcileri, firmaların yapacakları her 1 kg etten asgari 50 cent kar edeceklerine dikkat çekerken, bu ithalat sonucunda ihaleyi alan firmaların 5.6 milyon lira kar edecekleri belirtiliyor.