Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım Bakanlığının 500 bin baş besilik sığır ithalatına, belirlenen kotanın tam 2 katından fazla başvuru yapıldı. Başvurular sona ererken, besilik sığır ithalatı için 1 milyon 300 bin başvuru yapıldığı kaydediliyor. 2022’de besilik sığır ithalatında belirlenen kotaya uymayan Bakanlığın 2023’de de yapılan başvurunun tamamına ithalat izni vermesinden endişe ediliyor. Besilik sığır ithalatına rekor başvuru yapılması ülkede hayvan varlığında yaşanan arz sorununu da gözler önüne serdi. 

BAKANLIK İTHALATI 500 BİN İLE SINIRLI TUTMUŞTU!

Tarım Bakanlığı besilik sığır ithalatı duyurusunda belirlenen 500 bin baş kotanın üstünde talep gelmesi durumunda başvuru sahiplerinden o oranda kotaların düşürüleceği belirtilerek, ithalatın 500 bin baş ile sınırlı tutulacağı kaydedilmişti.

TARIM BAKANLIĞI BAŞVURULARIN HEPSİNE İTHALAT BELGESİ VERECEK Mİ?

Tarım Bakanlığının hayvancılıkta uyguladığı bütün politikalar iflas ederken, ithalatta da öngörülebilir bir politika uygulanmaması yapılan başvuruların hepsine ithalat izni verileceği yönünde bir endişeye neden oldu. Sektör yetkilileri, besilik ithalatının 500 bin ile sınırlı tutulmasını ve onun üzerindeki başvurulara kesinlikle ithalat izninin verilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

Mart ayı çiğ süt üretim maliyeti belli oldu! TÜSEDAD en düşük 20 lira olmalı! Mart ayı çiğ süt üretim maliyeti belli oldu! TÜSEDAD en düşük 20 lira olmalı!

2018’DE 1 MİLYON 200 BİN BAŞ BESİLİK İTHALATI HAYVANCILIĞA BÜYÜK DARBE VURMUŞTU!

2018 yılında Türkiye’nin ihtiyacı olmadığı halde 1 milyon 211 bin baş besilik hayvan ithalatı yapılırken, bu yoğun ithalat ülke hayvancılığına büyük bir darbe vurmuştu. Bu yoğun ithalattan dolayı besiciler yıllarca zararına üretim yapmak zorunda kalmıştı.

Gelinen noktada 500 bin baş besilik hayvan ithalatına 1 milyon 300 bin baş başvurunun yapılması akıllara 2018 yılında yapılan hataları getirirken, Bakanlığın ithalattaki politikasızlığı da üreticiyi tedirgin ediyor.

BAKANLIK 2022’DE 150 BİN KOTAYA RAĞMEN 320 BİN BAŞVURUNUN HEPSİNE İTHALAT İZNİ VERMİŞTİ!

Bakanlık 2022’de 150 bin baş besilik ithalatına yönelik duyuru yapmış ve bu duyuruya 320 bin baş başvuru yapılırken, kota dikkate alınmayarak başvurunun tamamına ithalat izni verilmişti. 2022’de ithalat izni verilen 320 bin baş besilik hayvandan bugüne kadar 230 bini ithal edilmiş durumda, geri kalan 100 bin başı da önümüzdeki günlerde peyderpey ithal edilecek.