Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, ayçiçek alım fiyatları Trakya Birlik, Konya Şeker, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Karadeniz Birlik tarafından açıklanırken, ancak aynı ürüne farklı fiyat açıklanması üreticinin tepkisine neden olmuştu. Yüzde 40 yağ oranına göre, Trakya Birlik ve Konya Şeker ayçiçek alım fiyatını 12000 TL/ton olarak açıklarken, Tarım Kredi Kooperatifleri Edirne’de 11500 TL/ton, diğer bölgelerde 10750 TL/ton ve Karadenizbirlik ise 10500 TL/ton fiyat açıklamıştı.

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ KENDİ İÇİNDE BİLE FARKLI FİYAT AÇIKLADI!

Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçi kuruluşu olmasına rağmen ayçiçeği alımında aynı ürüne farklı fiyat açıklaması, çiftçinin tepkisini hat safhaya çıkarmıştı. Merkez Birliği ve Bölge Birlikleri yapılanması olan Tarım Kredi Kooperatiflerinin açıkladığı farklı fiyatlar, “Tarım Kredi Kooperatifleri merkezden yönetilmiyor mu? Yöneticilerin bir birinden haberi yok mu?” eleştirilerini gündeme getirmişti.

TARIM BAKANI AYÇİÇEĞİNDE YAŞANAN FİYAT KARMAŞASINA BUGÜNE KADAR SEYİRCİ KALDI!

Çiftçinin tepkisinin ardından uzun zamandır ayçiçek alım fiyatlarında yaşanan karışıklığa karşı sessiz kalan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin bugün Konya’da ilk kez konuşması dikkat çekti. 

BAKAN FİYAT AÇIKLADI AMA KURUMU AÇIKLAMADI

Kirişçi, yaptığı konuşmada; ''Özellikle ayçiçeğiyle ilgili tabii ki yüzde 35 civarında arz açığı olan bir ürün ve biz kendi üretimimizi de bu manada destekliyoruz. Son günlerdeki fiyat düşüşü belli ki üreticilerimizi mutsuz etmiş. Bunun telafisi için de Sayın Cumhurbaşkanımızın da onaylarıyla inşallah ayçiçeğimizin alım fiyatlarını 12 TL kilogram üzerinden devam ettireceğiz'' dedi.

TARIM BAKANI, BAKANLIĞIN HİÇBİR HAZIRLIK YAPMADIĞINI KENDİ AÇIKLAMASI İLE ELE VERDİ

Bakan Kirişçi’nin ayçiçek alım fiyatının 12 lira olacağını belirtirken, bu alımların hangi kurum üzerinden yapılacağı açıklamaması ise dikkat çekti. Bakanlık yetkilileri de ayçiçek alım fiyatının hangi kurum üzerinden yapılacağını bilmediklerini belirtirken, “Bakan Kirişçi hiçbir hazırlık yapılmadan mı açıklama yaptı?” sorusunu gündeme getirdi.

AYÇİÇEĞİNDE 12 LİRA ALIM FİYATI TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ ÜZERİNDEN Mİ YAPILACAK?

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin gündeminde ayçiçek alımına yönelik bir hazırlık olmadığı öğrenilirken, 12 lira ayçiçek alım fiyatının Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden yapılacağı beklentisini gündeme getirdi. Ancak çiftçi kuruluşu olmasına rağmen aynı ürüne farklı fiyat açıklayarak çiftçinin tepkisini çeken Tarım Kredi Kooperatiflerinin 12 lira fiyat üzerinden alım yapması da Tarım Kredi Kooperatiflerinde bugüne kadar çiftçinin aleyhine uygulanan alım politikasını da gözler önüne serecek.