Ak Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, TBMM Genel Kurulundaki bütçe görüşmelerinde 2002’den önce ülkede traktör üretiminin bulunmadığını iddia etmişti.

Leyla Şahin Usta’nın bu açıklamasının üzerine bir yazı kaleme alan Karar Gazetesi yazarlarından İbrahim Kahveci, Ak Parti döneminde tam aksine Türkiye’de traktör üretiminin düştüğünü kaydetti.

Türkiye’nin en önemli traktör üreticisi olan UZEL Traktör Fabrikası’nın Ak Parti döneminde kapandığına vurgu yapan Kahveci, “AK Parti traktör üretimine bir katkı sağlamadı ama kendileri döneminde ülkenin en büyük traktör fabrikası kapandı” dedi.

İbrahim Kahveci'nin ‘Traktör fabrikası kapatanların hikayesi’ başlıklı yazısında dikkat çeken satırbaşları şöyle…

-Leyla Şahin Usta “AK Parti’den önce bu ülkede traktör üretimi yoktu” dedi.

-Otomotiv Sanayicileri Derneği-OSD verilerine göre; 1963 yılında Türkiye’de 7.982 adet traktör üretilmiş. 1968 yılında ise Türkiye’de traktör üretimi 15.118 adet olurken, 2009 yılında traktör üretimi 14.861 ila 1968 yılının dahi gerisinde kalmış.

New Holland zirai tarım ekipman fiyatlarına zam yapmadı! New Holland zirai tarım ekipman fiyatlarına zam yapmadı!

-1994 krizinde traktör üretimi 25.169’a düşerken mesela 2019 yılında traktör üretimi 23.899 adet ile 94 krizinin bile gerisine düşmüş.

-Dikkat ederseniz burada şunu görüyoruz: AK Parti dönemi nüfus ve ekonomik büyümeye rağmen traktör üretiminde eski seviyelerin gerisinde kalmıştır.

-Bunun elbet bir nedeni var. İşte o neden...

-AK Parti ve traktör dediğimizde kendilerinin en büyük başarısı UZEL Traktör Fabrikası’nın kapanmasındaki durumları olsa gerek... AK Parti traktör üretimine bir katkı sağlamadı ama kendileri döneminde ülkenin en büyük traktör fabrikası kapandı...

-OSD verilerine göre traktör üreten iki büyük firmanın sayılarına bakalım:

2004-2007:

Türk Traktör: 74.449

UZEL Traktör: 68.572

-Ve artık UZEL Traktör diye bir fabrika yok... Türkiye’nin en büyük traktör fabrikası kendileri döneminde arsa rantı uğruna kapandı. O nedenle Türkiye’de traktör üretimi eski yılların bile üzerine çıkamıyor ve krizlerde eski yılların bile gerisine düşüyor.

-Ama Leyla Şahin Usta “bizden önce traktör üretilmiyordu” diyebiliyor.

-“Cehalet döneminin tanımlayın” derseniz tam da bu örneği verebiliriz.

-Grafikte Türkiye’deki traktör üretimi ve traktör sayısını görebilirsiniz. Bunlar resmi verilerdir... Keşke konuşmacılar da kendilerine oy veren ve dinleyenlere insani saygı içerisinde doğru bilgiler sunsalar!

traktör üretim