Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru’nun yaptığı buğday maliyet hesabı, arpa buğday fiyatlarında yeni bir tartışmaya neden oldu. Doğru'nun maliyet hesabı çiftçinin tepkisini çekti. Buğdayda Türkiye’nin son 10 yıllık verim ortalaması 275 kg olmasına rağmen 400 kg verime göre maliyet hesabı yapan Doğru, 400 kg verime göre de 1 kg buğdayın maliyetini 4,26 TL olarak hesapladı. Yüzde 35 çiftçi karı ile birlikte destekler hariç çiftçinin beklediği buğday alım fiyatının 5,75 TL olduğunu açıklayan Mutlu Doğru’ya tepkiler de gecikmedi. 

ADANA'NIN VERİM ORTALAMASINA GÖRE YAPILAN HESAP YANLIŞ! 

Mutlu Doğru’nun maliyet hesabına sosyal medyadan birçok çiftçi tepki gösterirken, Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, Doğru’nun maliyet hesabını Adana’nın buğday verimine göre yaparak maliyeti düşük bulduğuna dikkat çekerek, twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: “Yanlış hesap. 1 dekar üretim maliyeti 1703 TL denmiş ama 1703 TL Adana’nın verim ortalaması olan 400 kg’ye bölünerek kg maliyeti düşük bulunmuş. 1703 TL Türkiye buğday verim ortalaması olan 275 kg’ye bölünecek, bakın bakalım kaç çıkıyor? Maliyet hesabında ülke ortalaması baz alınır” dedi. 

Buğday maliyet hesabında neden Türkiye verim ortalamasının dikkate alındığına da açıklık getiren Toy, şunları kaydetti: “Neden maliyet hesabında ülke buğday verim ortalaması baz alınır? Sebebi şudur, buğday fiyatı açıklanırken sadece Adana’da 400 kg verim alan çiftçilerimiz için açıklanmıyor, ülkede 150 kg verim alan çiftçilerimiz için de açıklanıyor, yani tüm ülke için tek rakam açıklanıyor”

TOY: 1 KG BUĞDAY MALİYETİ 6 TL, ÇİFTÇİ ÜRETİME DEVAM EDEBİLMESİ İÇİN 7.5 LİRA FİYAT AÇIKLANMALI 

Son 10 yıllık Türkiye verim ortalaması olan 275 kg baz alındığında 1 kg buğday maliyetinin 6 TL olduğunu belirten Toy, çiftçi karı ile birlikte açıklanması gereken buğday alım fiyatının 7.5 TL olması gerektiğini kaydetti. Maliyetlerdeki artışın devam ettiğini dile getiren Toy, "Buğday alım fiyatı 7.5 lira açıklanmalı ki çiftçi önümüzdeki yıl da tarlasını ekebilsin" dedi.

ÇİFTÇİLER ADANA ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ BAŞKANINA BÖYLE TEPKİ GÖSTERDİ

Diğer yandan sosyal medyada çiftçiler de Mutlu Doğru’nun maliyet hesabına yönelik paylaşımların altına yaptıkları yorumlarla tepki gösterdiler. Çiftçilerden birisi, çiftçilerin değil Adana Çiftçiler Birliği Başkanının bu fiyatı istediğini belirterek, "TMO gitsin onun buğdayını 5.75 TL'den alsın" dedi. Diğer bir çiftçi ise, "Zengin çiftçiye göre hesap yapılmış" diyerek tepki gösterdi.