MKV Danışmanlık ve Duba Elektronik ile stratejik işbirliği yapan Vistratek firmasının ODTÜ Teknokent'te Türk mühendislerle geliştirdiği BİTKOSİS isimli yazılım ve otomasyon sistemi vatandaşların tükettiği gıda ürünlerindeki ilaç kalıntısı (pestisit) miktarını minimum düzeye düşürmeyi sağlayacak.

Yazılım sayesinde bakanlığın zirai ilaçların üretimden çiftçinin kullanımına kadar geçen bütün süreçleri takip ettiğini dile getiren Vistratek Genel Müdürü Fatih Ömrüuzun, zirai ilaçlara üretim aşamasında karekodlu kimlik bilgisi verdiklerini anlattı. Karekodun bakanlık sistemine entegrasyonu sayesinde zirai ilaç satan bayilerin de çiftçiye verdikleri ilaçların tüm adımlarının Bakanlık tarafından izlenebildiğini söyleyen Ömrüuzun, “Buna ek olarak sistem karekod yardımıyla üretici, toptancı ve bayilerin stok yönetimlerini de kolaylaştırıyor. Ürünlerin illegal kullanımının önüne geçiyor” dedi.

Zirai ilaçlardaki karekod yazılım sayesinde üreticilerin, toptancıların ve bayilerin aldıkları ya da kullandıkları ilaçların miktarlarını gerçek zamanlı olarak Bakanlığın sistemine gönderebildiklerini ifade eden Ömrüuzun, “Böylece zirai ilaçlar üretildiği andan itibaren Bakanlık kontrolü ve denetimine tabii olacak. Yazılım ile zirai ilaçların bayilerden çiftçilere satılması da tablet bilgisayarlar aracılığıyla Bakanlık tarafından anlık izlenecek. Gerçek zamanlı sorgulamalar ile çiftçiler ihtiyacı olandan fazla zirai ilaç ürününü satın alamayacak” diye konuştu.

TARIMDANHABER