Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Ağrı’da patlak veren tohum skandalında, çiftçi şikayetinden vazgeçirilmeye çalışılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ağrı’da yaşanan tohum skandalında sorumlulardan hesap sormak yerine, hakkını aramak için mahkemeye dava açan çiftçinin, şikâyetinden vazgeçirilmeye çalışıldığı ortaya çıktı. 

ÇİFTÇİYE 21 İLDE YÜZDE 75 HİBE TOHUM DESTEĞİ VERİLMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekilmedik bir karış arazi kalmaması çağrısı üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı, ekilebilir tarım arazilerini üretime kazandırmak için 21 ilde yüzde 75 hibeli tohum desteğinde bulunmuştu. Üretimi artırmaya yönelik böylesine önemli projede bazı illerden güzel sonuçlar alınırken, Ağrı’da çiftçiye yanlış tohum dağıtıldığı ortaya çıkmıştı. Ağrı’da yazlık ekiliş yapacak çiftçiye kışlık arpa tohumu dağıtılırken, bu tohumları eken çiftçilerin neredeyse hemen hepsi ektiği tohumdan ürün alamayarak büyük bir mağduriyet yaşamıştı. 

YANLIŞ TOHUMUN ÇİFTÇİYE VE ÜLKEYE FATURASI 10 MİLYON LİRANIN ÜSTÜNDE

Çiftçiye dağıtılan yanlış tohumdan dolayı hem devletin kaynakları heba edilirken hem de çiftçinin ektiği tohumdan hiçbir ürün elde edememesine neden olmuştu. Yapılan hesaplara göre, söz konusu yanlış tohumun çiftçiye ve ülkeye faturası 10 milyon liranın üstünde olduğu tahmin ediliyor. Çiftçiye dağıtılan arpa tohumları, 20 bin dekar alanda ekimi yapılırken, yazlık tohum yerine kışlık tohum dağıtılmasından dolayı, yüzde 75 hibe destekli tohumları eken çiftçilerin neredeyse tamamına yakını hiçbir ürün alamayarak, hasat edemedikleri tarlalarına hayvanlarını katmak zorunda kalmışlardı. 

BAKANLIK KONUYLA İLGİLİ HİÇ BİR SORUŞTURMA VE İNCELEME BAŞLATMADI 

Böylesine stratejik bir dönemde ortaya çıkan bu skandalla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığının hiçbir soruşturma ve inceleme başlatmaması da dikkat çekiyor. Normalde, yanlış tohumun belirlenmesinden, tedarik ve dağıtımına kadar bütün sorumluların görevlerinden alınarak haklarında soruşturma başlatılması gerekiyordu. Fakat üzerinden aylar geçmesine rağmen Bakanlık, söz konusu skandalla ilgili hiçbir soruşturma ve inceleme başlatmadı. 

ŞOK İDDİA: MAHKEMEYE DAVA AÇAN ÇİFTÇİ VAZGEÇİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Tohum skandalında hiçbir soruşturma ve inceleme açılmadığı gibi, uğradığı mağduriyetin giderilmesi için hakkını mahkemede aramaya çalışan bir çiftçinin de şikayetinden vazgeçirilmeye çalışıldığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili olarak bir çiftçi, Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunurken, mahkemenin tayin ettiği bilirkişi de hazırladığı raporla, çiftçinin uğradığı mağduriyeti belgelemişti.  

BİLİRKİŞİ RAPORU TOHUM SKANDALINI BELGELEDİ!

Mahkeme tarafından tayin edilen bağımsız ziraat mühendisi tarafından düzenlenen bilirkişi raporda, çiftçiye yanlış tohum dağıtıldığı belgelenirken, şu ifadeler dikkat çekti: “Genetik yapısı gereği sonbaharda toprağa ekilmesi gereken dava konusu …. Marka kışlık arpa tohumları ilkbahar mevsiminde yazlık arpa diye ekildiği için gelişim dönemi içerisinde yeterli sap uzunluğu ve dane büyüklüğüne ulaşamadığından hiçbir tarımsal alet ve makine ile biçilemeyecek duruma gelmiş ve dolayısıyla yüzde doksanı aşkın düzeyde tarımsal anlamda ekonomik bir kayıp meydana gelmiştir” 

MAĞDUR OLAN BÜTÜN ÇİFTÇİLER MAHKEMENİN KARARINI BEKLİYOR 

Tohum skandalında açılan davayı çiftçinin kazanmasına kesin gözle bakılırken, Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün söz konusu çiftçinin mahkemeden çekilmesi yönünde girişimlerde bulunduğu yönündeki iddialar, Ağrı’da mağdur çiftçiler üzerinde şok etkisi yaptı. Söz konusu davayı çiftçinin kazanması durumunda, bu durum diğer çiftçiler için de emsal teşkil edeceği için yanlış tohumdan dolayı mağdur olan bütün çiftçiler bu mahkeme kararını bekliyordu. 

ÇİFTÇİYE DAĞITILAN YANLIŞ TOHUM ÖZEL BİR TOHUM FİRMASINDAN ALINDI!

Ağrı’da çiftçiye dağıtılan yanlış tohumun, özel bir tohum şirketinden tedarik edilmesi de yaşanan mağduriyeti daha anlamlı hale getiriyor. Söz konusu tohum firması, buradan büyük bir kazanç elde ederken, yazlık ekilişinde kışlık tohumun çiftçiye bilerek dağıtılması da bu tohum tedarikinde ciddi bir şaibeyi de gündeme getiriyor.