Tarımsak destek ödemelerine yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi 15 Eylül’de Resmi Gazete’de yayınlanırken, bu yıl verim kaybından dolayı ciddi bir sıkıntı yaşayan ayçiçek üreticisine sertifikalı tohum kullanım desteği verilecek. 

Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği daha önce arpa, buğday, çavdar, çeltik, tritikale, yulaf, aspir, fiğ, korunga, soya, yem bezelyesi, kolza, kuru fasulye, mercimek, nohut, patates, susam, yer fıstığı, yoncaya verilirken, 2023 yılı destekleri kapsamında yağlık ayçiçeği de dahil edildi. Buna göre, yağlık ayçiçeğine çiftçiye dekara 135 lira ödeme yapılacak. 

2023 YILINDA SERTİFİKALI TOHUM KULLANIM DESTEĞİ NE KADAR OLDU? 

Bakan Yumaklı'dan 9 milyar liralık mazot gübre desteği ödemesi ile ilgili açıklama! Bakan Yumaklı'dan 9 milyar liralık mazot gübre desteği ödemesi ile ilgili açıklama!

Sertifikalı tohum kullanım desteğinin bütün ürünlerde arttırıldığı görülüyor. Buna göre; Arpa, buğday, çavdar, çeltik, tritikale yulafta 50 liradan 65 liraya, aspirde 10 liradan 15 liraya, fiğ, korunga, soya, yem bezelyesinde 45 liradan 58 liraya, kolzada 30 liradan 40 liraya, kuru fasulye, mercimekte 60 liradan 78 liraya, nohutta 50 liradan 65 liraya, patateste 200 liradan 260 liraya, susamda 8 liradan 10 liraya, yer fıstığında 34 liradan 45 liraya, yoncada 60 liradan 78 liraya çıkarıldı. 

SERTİFİKALI TOHUM KULLANIM DESTEĞİNDEN NASIL YARARLANILIYOR?

Yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohumu kullanarak 2024 üretim yılında çiftçi kayıt sistemine kayıtlı araziler üzerine ekim/dikim (2023 yılı güzlük ekim/dikim ile 2024 yılı ilkbahar/yazlık ekim/dikim) yapan çiftçilere sertifikalı tohum kullanım desteği ödenir. 

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekeleme modeline göre sertifikalı tohum kullanım desteği kapsamında 2024 üretim yılında susam ve yer fıstığı için tüm havzalarda, desteğe esas diğer ürünler için ise ekli listede yer alan havzalarda aşağında tabloda belirtilen birim destekleme miktarlarına göre ödeme yapılır. 

TRAKYA BİRLİK YÖNETİM KURULU TARIM BAKANINA TEŞEKKÜR ETTİ! 

Yağlık ayçiçeğinin sertifikalı tohum kullanım desteği kapsamına alınmasından dolayı Trakya Birlik Yönetim Kurulu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti.

Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Resmi gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren tarımsal destekler kapsamında açıklanan yağlık ayçiçeği fark ödemesi desteği ile iklim krizi altında yüksek üretim maliyetiyle üretimlerini gerçekleştiren çiftçilerimiz için daha da anlamlı hale gelerek ilk defa kapsama alınan yağlık ayçiçeği sertifikalı tohum kullanım desteği için Tarım Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı ile Bakanlığımızın kıymetli bürokratlarına teşekkür ve şükranlarımızı sunar, 2023/2024 tarımsal üretim sezonunun Ülkemiz, Milletimiz, üretici ortaklarımız ve tüm çiftçilerimiz için hayırlı ve bereketli olmasını dileriz” denildi.