Korona yüzünden iki yıldır yüz milyonlarca vatandaş büyük sıkıntılar yaşamış, dünyada ise yüz binlerce hatta milyonlarca insan hayatını kaybetmişti. Büyük ekonomik ve sağlık sorunlarına yol açan Covid 19'un tramvasını halen atamamışken bu sefer de yeni bir hastalıktan söz ediliyor. Adına X denilen bu hastalık (bilinmeyen) olarak tanımlanıyor. 

Dünya Ekonomik Forumu'nda sağlık sektörü toplantılarında X denilen hastalıktan söz edildi. Ancak gerçekte böyle bir hastalık var mı yok mu, o konuda ise çarpıcı açıklamalarda bulunuldu. Çünkü X adında bir hastalık şuan yok ama planlamalar yeni bir pandemi için hazırlık olarak yorumlanıyor. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid-19 salgını sırasında meydana gelen yıkımı, sağlık sistemlerinin çöküşünü, küresel ekonomideki kayıpları yeniden yaşamamak için hazırlık yapmanın önemini daha önce de vurgulamıştı.

X HASTALIĞI NEDİR?

Peki "X hastalığı" nedir ve yeni bir pandemiye ne kadar hazırlıklıyız?

Bu, bir salgına veya birden fazla ülkeye veya kıtaya yayılması halinde pandemiye neden olabilecek, şu anda bilinmeyen bulaşıcı hastalıklara atıfta bulunmak için WHO tarafından benimsenen varsayımsal bir terim.

X HASTALIĞI HAYVANDAN MI BULAŞIYOR

Varsayımsal bir hastalık olarak tanımlanan X hastalığı için diğer seçenekler de ele alınıyor. Hayvandan bulaşan bir hastalık türü olursa bununla nasıl baş edileceği de ele alınıyor. Ya da yeni bir virüs olarak ortaya çıkarsa neler yapılacağı nasıl bir yol izleneceği de konuşuluyor.