Türk Veteriner Hekimler Birliği, TESK Başkanı Bendevi Palandöken'in ücretsiz veterinerlik hizmetinin hayvancılığa ivme kazandıracağı yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Açıklamanın hem veteriner hekimleri hem de çiftçileri kaygılandırarak derinden üzdüğüne dikkat çeken Veteriner Hekimler Birliği, konuyla ilgili olarak henüz netleşmiş bir çalışmanın bulunmadığına dikkat çekti.

Veteriner Hekimler Birliği'nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

TESK'İN AÇIKLAMASI VETERİNER HEKİMLERİ DERİNDEN ÜZDÜ

“TESK Genel Merkezi tarafından Bendevi Palandöken imzasıyla yayınlanan 'Ücretsiz veterinerlik hizmeti hayvancılığa ivme kazandıracak' başlıklı açıklaması hem çiftçilerimizi hem de veteriner hekimlerimizi kaygılandırmış ve derinden üzmüştür.

ÜCRETSİZ VETERİNERLİK HİZMETİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPILACAKSA BUNU YAPACAK KURUM BELLİDİR

Veteriner hekim hayvan sağlığının korunması için önlemler alan, hastalıklara tanı koyan, tıbbi ve cerrahi girişimlerde bulunarak hastalığın tedavisini sağlayan kişidir. Toplum sağlığı açısından önemli görevler üstlenen hekimlerimiz ile ilgili faaliyet, açıklama, değerlendirme ve bilgilendirme yapan kurumda Anayasanın 135.maddesi gereği kurulmuş Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi, bağlı bulunan oda ve temsilciliklerdir.

ÜCRETSİZ BAKIM HİZMETİ HENÜZ DÜŞÜNCE AŞAMASINDA

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın 19 Aralık'ta TBMM'de yaptığı açıklamada 'bundan sonra aşıların hepsi bedava, veteriner hekim bakımı bedava. Aile hekimliğini getiriyoruz. Kulak küpesi bedava, aşı bedava' açıklaması henüz düşünce aşamasında ve üzerinde çalışmaları tamamlanmamış bir söylemdir.

BAKANLIK ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Bakanımızın bu açıklamasından sonra Kırıkkale'de katıldığı bir programda kendisine bu işlerin nasıl olacağını sormamız üzerine 'bu tasarıyı, çalışmayı hazırladığımızda sizlerle Türk Veteriner Hekimler Birliği ile paylaşacağız ve görüşlerinizi alacağız' demiştir. Aynı durum geçtiğimiz yıllarda Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı Aile Hekimliği sürecinde yaşanmıştır.

Burada mahalle ve semtlerdeki sağlık ocakları kaldırılarak Aile Hekimliği sistemine geçilmiş ve sağlık ocağı olmayan yerlerde de hekimler ofisler açmışlardır. Bu hekimlerimize de devletimiz kira, sigorta, elektrik, su v.b.destekler sağlamış ayrıca maaşlarında da ciddi oranda artışları da görülmüştür.

VETERİNER HEKİMLER BİR ÇOK FEDAKARLIKTA BULUNUYORLAR

Veteriner hekimlik alanında da buna bir benzer çalışma yapılması düşünülmektedir. Bakanlık bünyesinde çalışan, serbest olarak kendi klinik ve muayenehanelerinde vatandaşa, çiftçiye hizmet veren, belediyelerde hayvan sağlığı alanında çalışan, özel çiftlik ve gıda firmalarında görev yapan veteriner hekimlerimiz zaten şu anda bir çok fedakarlıklarda bulunmaktadır.

TESK'İN AÇIKLAMASINI ŞAŞKINLIKLA KARŞILADIK

Durum bu iken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöke'nin bundan sonra Veteriner Hekimlik hizmeti ücretsiz, bedava olacak demesini şaşkınlıkla karşıladık. Ortada henüz tasarı, yasa yokken, nasıl bir sistem kurulacağı belli değil iken çiftçimiz, köylümüz, vatandaşımızla Veteriner Hekimleri karşı karşıya getirebilecek açıklamalardan kaçınmalıyız"

TARIMDAN HABER