Mersin İli Damızlık Keçi Koyun Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, desteklemelerde iki yıldır bir artış yapılmadığını belirterek, "Üreticiler elleri öpülesi işler yapıyor ama desteklemeler ile ilgili de 2 yıldır bir artış olmadı, hala hayan başına 25 TL destek veriliyor. Bu 25 TL'nin 1,5 TL'sini birlik olarak biz alıyoruz. Birliklerin aldığı rakamlar diğer illerde değişiyor, Türkiye ortalaması 2,5-3 TL civarında. Bunun birliğin gelir/giderini karşılıyor, çalıştırdığımız personelin maaşını veriyoruz. Küpe, aşı parası, gelir vergisi derken vatandaşa gelene kadar destek param parça oluyor. Yani bir bütünlüğü kalmıyor. Bunun bir çözüme kavuşturulması lazım. İnşallah bir müjdeniz olur” dedi.

300 ANAÇ KOYUN PROJESİ, İTHAL HAYVAN İLE YAPILMAMALI

Diğer yandan 300 koyun projesinde yetiştiriciye verilecek hayvanlarla ilgili taleplerini belirten Akdoğan, şunları kaydetti: "300 Anaç Koyun Projesi çok talep var. Amacı, gayesi çok güzel bir çalışma. Biz de birlik olarak üyelerimizin işlemlerini de yaparak, sisteme dahil ettik. Daha önce yapılan projelerde biraz sıkıntı olduğu için 300 koyun dağıtma projesinde alacağımız hayvanlar çok önemli.

Yani gelin alacağız ama ne alacağız? Hayan ırkı, cinsi ne olacak, bu çok önemli. Çünkü orta Anadolu'da Konya, Karaman, Sivas bölgelerinin hayvanı bizim Toroslar'a gelmez. Bizim burada barınma imkanı yoktur, 1-2 yıl verim alamayız. Verimlilik bölge bölge değişmektedir. Doğu veya Güneydoğu'daki hayvanları biz buraya getirdiğimiz zaman ilk yılında verim alamıyoruz, gebeyse hayvan düşük yapıyor veya gebe kalamıyor. Bu koyunlar TİGEM kanalıyla verilirse ona sözümüz yok ama yurtdışından ithal hayvan getirilip, üreticilere verilirse verim alınamaz. Bu konuyla ilgili de size dosyamızı sunacağız. Biz şartlar ne olursa olsun üretime, üretmeye devam edeceğiz.

TARIMDANHABER