ÖZEL HABER / Ulusal Süt Konseyi’nde üreticiyi temsilen bulunan Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, son günlerde sosyal medya mecralarında üretici temsilcilerini hedef gösteren paylaşımlar yapıldığını belirterek, Gıda Komitesi’nden izin çıkmadığı için konsey toplantısında hiçbir şekilde fiyat artışının gündeme gelmediğini kaydetti.

Toplantıda sadece ara hizmet bedellerinin süt bedellerinin içinden çıkarılması konusunun konuşulduğunu ve üreticileri temsilen kendilerinin de bu kararın altına imza attıklarını ve sanayicinin de bu karara karşı çıkmalarından dolayı imza atmadıklarını ifade eden Şimşek,Bunun böyle olduğu herkes tarafından bilinmesine rağmen Gıda Komitesi yetkililerine bir şey söyleme cesareti gösteremeyenler her zaman olduğu gibi edebinden susan Ulusal Süt Konseyi içerisindeki Üretici Temsilcilerini hedef almaktadırlar” dedi.

cihat şimşek

Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Şimşek'in yaptığı açıklamada dikkat çeken satır başları şöyle... 

ULUSAL SÜT KONSEYİ FİYATI GÖRÜŞMEK İÇİN TOPLANMADI

"15 Eylül tarihinde Ulusal Süt Konseyi'nin kendi içerisindeki yaptığı görüşme fiyat görüşmesi değildir. 2018 yılından bu tarafa Ulusal Süt Konseyi Gıda Komitesi (Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi)'nin görüşünü almadan fiyat görüşmesi yapamaz veya tavsiye fiyatı açıklayamaz.

GIDA KOMİTESİ'Nİ ELEŞTİRME CESARETİ GÖSTEREMEYENLER ÜRETİCİ TEMSİLCİLERİNİ HEDEF GÖSTERİYOR!

Bunun böyle olduğu herkes tarafından bilinmesine rağmen Gıda Komitesi yetkililerine bir şey söyleme cesareti gösteremeyenler her zaman olduğu gibi edebinden susan Ulusal Süt Konseyi içerisindeki Üretici Temsilcilerini hedef almaktadırlar.

Biz üreticiler ısrarla neden mevzuat değişikliği yapılmasını ve Ulusal Süt Konseyinin kurulduğu şekliyle görevine devam etmesini istiyoruz. Piyasa koşullarına göre alıcı ve satıcı arasında fiyat belirlenebilsin diye istiyoruz.

Son görüşme ile alakalı piyasada yanlış bilgiler var. Yapılan toplantı fiyat görüşülmesi değildir ve fiyat görüşülmemiştir. Sanayicinin olması gerektiği kadar zam vermek istediği yanlıştır ve yalandır. Sanki sanayici iyi bir zam vermiş ve üreticiler kabul etmemiş, bu külliyen yalandır.

Yapılan görüşmede çıkan sonuç 2016 yılında süt piyasasındaki sıkıntıları fırsat bilip biz üreticilere soğutma, toplama, nakliye ve diğer cari giderler gibi ara hizmet bedellerini yükleyen sanayicilerin bunu artık kendileri karşılayacak olmasıdır. Sanayici temsilcilerinin reddettiği, kabul etmediği konu budur.

Dolayısı ile biz üreticilerin kabul ettiği soğutma, toplama, nakliye ve diğer cari giderlerin ürünü alan tarafından, yani sanayiciler tarafından karşılanmasıdır. Anlamadığımız hangi üretici buna karşı çıkar? Bu giderler tavsiye edilen fiyatın içine dahil edildiğinde bizim gibi aile işletmelerinin %5' ila %8 arasında tutarını eksik almasına sebep olur iken, büyük işletmeler ise tavsiye fiyatın üzerine %8 ile %15 arasında ilave ücret almalarına imkan sağladı.

Biz aile işletmeleriyle büyük işletmeler arasındaki fark %13 ile %23' e varan farklar oluşturdu. Büyük işletmelerin itiraz etmesi bundan kaynaklıdır.

2016 yılında masraflar üreticiden kesilir hale gelirken Tarım Bakanlığı koridorlarında etkin ve yetkin söz sahibiyim deyip dolaşan, şimdinin üretici savunucusu üreticinin alacağı ücretler azaltılırken bir şey söyleyemedi, açıklama dahi yapamadı.

AİLE TİPİ İŞLETME SAHİPLERİ GALEYANA GETİRİLMEK İSTENİYOR

Şimdilerde bu tarz iyi niyetli olmayanlar aile tipi işletme sahiplerini her gün açıklama yaparak galeyana getirme çabalarını çok iyi anlıyorum. Çünkü hazır oluşturulmuş tavsiye fiyatın üzerine aldıkları yüzdelik rakamlar azalacak olmasındandır.

Biz aynı sütün 2 farklı ele geçen fiyatların arasındaki uçuruma hayır demek için ve bu düzenin değişmesine EVET dedik. Sanayiyi temsil edenlerde soğutma toplama nakliye ve cari giderlerin sanayiciler tarafından ödenmesine hayır demiştir. Sahada üreticinin kazanımlarını yok etmek isteyenlerin yerelde, genelde ve sosyal mecralardaki hakaret içeren söylemleri bundan dolayıdır.

Bundan dolayı üretici temsilcileri hedef gösterilmektedir. Üretici grubunu temsil eden şahsım ve arkadaşlarım üreticidir. Aile tipi işletmelere sahiptirler. Onun için ÜRETİCİNİN MENFAATİNE HER KONUDA EVET der. 2010'nun Nisan ayında 0.85 kuruş olan süt fiyatını 0.60 kuruşa hatta birçok bölgede 0.40 kuruşa kadar indiren kimlerdi biliyoruz.

Buna karşılık Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliğinin süt vermeme eylemi başlattığında bu eyleme kimler destek çıktı kimler destek çıkmadı biz bunları da biliyoruz. 2018 deki Ulusal Süt Konseyinin Gıda Komitesine bağlı çalışmasını kimler destekledi kimler kabul etti kimler ret verdi bunlarında hepsini biliyoruz.

2016 yılında hem fiyatları düşürüp hem sütleri bırakıp bütün masrafları üreticiye yükleyen sistemin, olması gerektiği hale gelmesi kimleri rahatsız ediyor buna kimler bağırıyor kimler kimlerle saf tutuyor hep birlikte görüyoruz. İnşallah en kısa sürede de Ulusal Süt Konseyi olarak referans fiyat için bir araya geliriz ve biz üretici temsilcileri gelinmesi için gerekli her türlü girişimlerimize devam ediyoruz.

Bu Ulusal Süt Konseyi Yönetimi içerisinde 4.70 TL oluştuğunda da bizler vardık, 5.70 TL fiyatına şerh koyanda kabul etmeyende hayır diyende bizdik. 7.50 TL oluştuğunda da biz vardık. Yaptığımız her görüşmede üreticilerimiz menfaatleri doğrultusunda çalıştığımızdan kimsenin şüphesi olmasın kamuoyuna saygıyla arz olunur"